Αύξηση των Κεφαλαίων στις Αμοιβαίες Κεφαλαιαγορές και η Εμπιστοσύνη των Επενδυτών

Αύξηση των Κεφαλαίων στις Αμοιβαίες Κεφαλαιαγορές και η Εμπιστοσύνη των Επενδυτών

Η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων θυμίζει τις περιόδους πριν από την οικονομική κρίση και φαίνεται ότι αναδύεται ως μια αξιόπιστη επενδυτική επιλογή.

Η συνολική αξία των αμοιβαίων κεφαλαίων έχει εκτιναχθεί από 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022 σε 20,1 δισεκατομμύρια ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2024. Αυτό αντιπροσωπεύει ροές κεφαλαίων 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (+84% ποσοστό μεταβολής) εντός των τελευταίων 20 μηνών.

Η ευρύτερη οικονομική συγκυρία διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε αυτές τις εντυπωσιακές επιδόσεις. Με τις τραπεζικές καταθέσεις να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές αποδόσεις με σχετικό χαμηλό ρίσκο.

Ειδικότερα, τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να προσαρμόζουν την νομισματική τους πολιτική (μειώνοντας τα επιτόκια) και οι γεωπολιτικές/πολιτικές αβεβαιότητες ενισχύουν την αστάθεια στις αγορές μετοχών, δεν είναι τυχαίο ότι η αξία των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι η υψηλότερη από το 2007.

Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η τάση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς ο μειωμένος κίνδυνος σε συνδυασμό με τις σταθερές αποδόσεις συνιστούν το κύριο πλεονέκτημα των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Πηγή: naftemporiki.gr