Αναγκαία Μεταρρύθμιση στις Λιμενικές Υποδομές για την Ασφάλεια των Επιβατηγών Πλοίων

Αναγκαία Μεταρρύθμιση στις Λιμενικές Υποδομές για την Ασφάλεια των Επιβατηγών Πλοίων

Ο πρόεδρος των εταιρειών ακτοπλοΐας, Διονύσης Θεοδωράτος, τόνισε τη σημασία των υποδομών λιμένων για την ασφάλεια των πλοίων και τη διαχείριση των δρομολογίων τους σε δηλώσεις του στην “Ναυτεμπορική”.

Αναφερόμενος σε πρόσφατα περιστατικά, που ευτυχώς δεν οδήγησαν σε ναυτικό ατύχημα, σημείωσε ότι “με τα χρόνια έχουμε προσαρμόσει τα πλοία ώστε να είναι φιλικά προς τους λιμένες, αλλά οι λιμένες θα πρέπει σιγά σιγά να προσαρμοστούν στα πλοία και τους επιβάτες”.

Ο Θεοδωράτος υπογράμμισε την ανάγκη το Υπουργείο Ναυτιλίας να δώσει προσοχή στην κατεύθυνση και τη διαχείριση των εσόδων των λιμανιών, επικαλούμενος το παράδειγμα τριών λιμανιών στις Κυκλάδες που ετησίως εισπράττουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ από μία μόνο εταιρεία ναυτιλίας.

Σχετικά με τα δρομολόγια και την εξυπηρέτηση του φέρρυ, κυρίως σε περιόδους αιχμής, ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία καθώς και τη δυνατότητα για τις εταιρείες να επιλέγουν μεγαλύτερο πλοίο της ίδιας κατηγορίας, εφόσον απαιτείται, προκειμένου να εξυπηρετούν τους επιβάτες.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο σύστημα χρονοθυρίδων, επισημαίνοντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν για τις αφίξεις και αναχωρήσεις πλοίων σε πολλές προορισμούς, και τόνισε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα μπορούσε να καθορίσει συγκεκριμένες ώρες στα βασικά και δευτερεύοντα λιμάνια.

Καθώς οι υποδομές είναι καθοριστικής σημασίας, υπογράμμισε και την έλλειψη οργανωμένων καταφυγίων για τους επιβάτες σε πολλά λιμάνια, οι οποίοι συχνά θα περιμένουν για το πλοίο σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Όσον αφορά τα έσοδα των λιμανιών, το υπουργείο αναμένεται σύντομα να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος τιμολογιακής πολιτικής, που θα αφορά όλα τα λιμάνια εκτός από τα ιδιωτοποιημένα, έτσι ώστε το κράτος να έχει ενήμερη εικόνα από τις εισπράξεις και τη χρήση τους.

Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος διακυβέρνησης των λιμανιών είναι ήδη στην ατζέντα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος ανακοίνωσε προσεχώς διάλογο με τις διοικήσεις των λιμανιών.

Ο Υπουργός παρουσίασε επίσης τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για τη μεταρρύθμιση του συστήματος δρομολογίων της ελληνικής ναυτιλίας, με το νέο Σύστημα Χρονοθυρίδων Λιμένων, το οποίο θα συνδεθεί με ένα κεντρικό πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης.

Το μοντέλο που θα υιοθετηθεί θα είναι πανομοιότυπο με αυτό που εφαρμοζεται στα αεροδρόμια, προκειμένου να αποφεύγεται η κοσμοσυρροή στα λιμάνια και οι διαφωνίες μεταξύ των καπετάνιων σχετικά με την προτεραιότητα εισόδου στο λιμάνι, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων με αποκατάσταση ζημιών στα πλοία, καθώς και στη ρύθμιση των λειτουργικών επιπέδων στα λιμάνια όπου απαιτείται.

Πηγή: newsbomb.gr