Ανάγκη για Καλύτερη Διαφάνεια και Συνεργασία στην Υλοποίηση Έργων

Ανάγκη για Καλύτερη Διαφάνεια και Συνεργασία στην Υλοποίηση Έργων

Ο CEO της TERNA, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη για καλύτερη ορατότητα και μεγαλύτερη συνεργασία στη διαδικασία σχεδιασμού, μελέτης, χρηματοδότησης, καθώς και στην κατασκευή και λειτουργία των έργων. Αυτές οι ενέργειες είναι απαραίτητες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό όφελος για τους πολίτες της χώρας μας με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Ο Παναγιωτόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα ότι αυτή τη στιγμή “εκτός από ορισμένα έργα που βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης ή κάποιες γενικές θέσεις σχετικά με τις προτεραιότητες του κράτους, δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Είναι λογικό το κράτος να επιθυμεί να προχωρήσει όλα τα έργα, αλλά ποια από αυτά είναι πραγματικά προτεραιότητα ως κατηγορία και ποια συγκεκριμένα έργα σε κάθε κατηγορία έχουν ωθηθεί ψηλότερα στην ατζέντα;”

Επίσης, αναφέρθηκε στο φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, όπου οι τεχνικές εταιρείες αδυνατούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για έργα που είναι τόσο σημαντικά όσο και αναγκαία. Όπως επισήμανε, τα έργα δημοπρατούνται με ανώριμες μελέτες ή με ελλιπή ζητήματα στην προκήρυξή τους, ενώ οι παρατηρήσεις της αγοράς κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής φάσης συχνά παραβλέπονται.

Πηγή: naftemporiki.gr