Ασφαλής Μετακίνηση και Εξαφάνιση Πυρκαγιών από το Πλοίο Σούνιο στην Ερυθρά Θάλασσα

Ασφαλής Μετακίνηση και Εξαφάνιση Πυρκαγιών από το Πλοίο Σούνιο στην Ερυθρά Θάλασσα

Η διαδικασία κατάσβεσης των πυρκαγιών στο ελληνόκτητο τάνκερ “Σούνιο” έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και το πλοίο έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία ανοιχτά της Ερυθραίας. Στην επιχείρηση συμμετείχε το σωστικό σκάφος “Αιγαίο Πέλαγος”, το οποίο μετέφερε εξειδικευμένο προσωπικό. Στο τάνκερ, το οποίο μεταφέρει 150.000 τόνους πετρελαίου, είχαν εκδηλωθεί τουλάχιστον 20 πυρκαγιές, με την ενεργοποίηση συστήματος ανενεργών αερίων να γίνεται για την αποφυγή πιθανής ανάφλεξης.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε η σφράγιση των ανοιγμάτων που προκλήθηκαν από εκρηκτικά των Χούθει, ενώ το φορτίο του τάνκερ θα μεταφερθεί σε άλλο πλοίο που θα φτάσει στην περιοχή. Το ελληνικό τάνκερ δέχθηκε επίθεση από τους Χούθει την περασμένη Τετάρτη, 21 Αυγούστου, και οι 25 μέλη του πληρώματος (23 Φιλιππινέζοι και δύο Ρώσοι) απεγκλωβίστηκαν την επόμενη ημέρα από γαλλικό καταδρομικό και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στο Τζιμπουτί.

Επιπλέον, νέα πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό φορτηγό πλοίο Minoan Courage (χωρητικότητας 76.800-τόνων, κατασκευής 2013), το οποίο δέχθηκε επίθεση από Χούθει με πύραυλο off την ακτή της Υεμένης την προηγούμενη εβδομάδα, κατάφερε να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και βρίσκεται σήμερα ασφαλές στον Κόλπο του Σουέζ, χωρίς κανένας από το πλήρωμα να τραυματιστεί κατά την επίθεση.

Ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Άρσενιο Ντομίνγκεζ, αναφέρθηκε σε πρόσφατες επιθέσεις κατά πλοίων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και δημιουργούν σοβαρές περιβαλλοντικές απειλές με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες της περιοχής.

Πηγή: naftemporiki.gr