Διαχείριση Τάσεων στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις πριν τη Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Διαχείριση Τάσεων στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις πριν τη Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί σύντομα, πιθανώς τη Δευτέρα ή το αργότερο κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, η Ελλάδα στοχεύει να διατηρήσει ήρεμες τις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς το ζήτημα της μετανάστευσης έχει αναζωπυρωθεί στην Ευρώπη και είναι σημαντικό να μην αυξηθούν οι ροές από την τουρκική πλευρά.

Στην Αθήνα, οι αρχές είναι ρεαλιστές σχετικά με την εκδίκηση του Άγκυρας, καθώς η revisionist ρητορική δεν αναμένεται να περιοριστεί. Αυτή η κατάσταση φαίνεται και από τις παρατηρήσεις που έχουν αυξηθεί σχετικά με την «Γαλάζια Πατρίδα», όπως και από τις προκλητικές ενέργειες στην περιοχή κοντά στο νησί Κάσος. Παράλληλα, ο τουρκικός παράγοντας παραμένει σταθερός στα ζητήματα της Κύπρου.

Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας έχουν καθοριστεί σαφώς: δεν θα υπάρξει συζήτηση για ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Προτεραιότητα είναι η προώθηση μιας θετικής ατζέντας που θα περιλαμβάνει πτυχές όπως η οικονομία και το περιβάλλον, με σκοπό να μεταφερθεί η συζήτηση σε πιο δύσκολα ζητήματα.

Από την άλλη, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά της και επιδιώκει να διατηρήσει ένα καλό κλίμα και ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με τις χώρες της περιοχής. Σημαντικές συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη θα διευκολύνουν αυτές τις επαφές. Αναμένονται επίσης τριμερείς συνάξεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου σε μια χρονική στιγμή που έρχεται μετά από επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να κλείσει μέτωπα στην περιοχή, αναζητώντας, μεταξύ άλλων, την εξομάλυνση των σχέσεών του με την Αίγυπτο.

Πηγή: newsbomb.gr