Διαδικασία Επένδυσης στην Εθνική Τράπεζα και Στρατηγικές Επιλογές του Δημοσίου

Διαδικασία Επένδυσης στην Εθνική Τράπεζα και Στρατηγικές Επιλογές του Δημοσίου

JP Morgan έχει λάβει την έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) για να ξεκινήσει συνομιλίες με ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να είναι έτοιμη η λίστα με τους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην τοποθέτηση έως και 18.4% στην Εθνική Τράπεζα μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Οι πηγές της “Ναυτεμπορικής” τόνισαν ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για την τοποθέτηση, καθώς το HFSF θα έχει συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με το ύψος της πιθανής επένδυσης και την προσφερόμενη τιμή, τα οποία θα αξιολογηθούν από το διοικητικό συμβούλιο των μετόχων προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Οι διαδικασίες για την τοποθέτηση περιλαμβάνουν το άνοιγμα των προσφορών, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί την εβδομάδα που θα κλείσει η συναλλαγή. Σύμφωνα με τις προηγούμενες εμπειρίες από τοποθετήσεις του HFSF, οι αποφάσεις λαμβάνονται την Κυριακή από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, οι προσφορές ανοίγουν τη Δευτέρα και η διαδικασία ολοκληρώνεται την Πέμπτη. Το βράδυ της Πέμπτης, οι τελικές αποφάσεις για το ποσοστό κατανομής λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα των προσφορών.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας διοργανώνει ενημερωτικές παρουσιάσεις για μεγάλους επενδυτικούς ομίλους και θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα σχετικά με τα επόμενα βήματα της τράπεζας, τον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού μοντέλου και άλλα παραμέτρους που επηρεάζουν το ενδιαφέρον των πιθανών επενδυτών.

Το ακριβές ποσοστό που θα αναλογεί στην προσεχή τοποθέτηση από το HFSF παραμένει άγνωστο, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην κυβέρνηση σχετικά με το αν το κράτος θα πρέπει να διατηρήσει ποσοστό μεταξύ 5% και 8% στην τελευταία συστημική τράπεζα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τη “Ναυτεμπορική”, εκφράζεται ισχυρή άποψη υπέρ της διατήρησης μεριδίου στην Εθνική Τράπεζα, με σκοπό τη μεταφορά του στο Ελληνικό Ταμείο Επενδύσεων το 2025.

Η κρατική συμμετοχή θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για στρατηγικό επενδυτή που ενδεχομένως να εκδηλώσει ενδιαφέρον στο μέλλον, όπως συνέβη στην περίπτωση της στρατηγικής συμμαχίας Alpha Bank – Unicredit. Ωστόσο, αυτό απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και ευνοϊκές συγκυρίες, και δεν είναι βεβαίως σίγουρο ότι θα μπορέσει να αναπαραχθεί το ίδιο μοντέλο όπως στην περίπτωση της Alpha, δεδομένου ότι η στρατηγική αποεπένδυσης εφαρμόστηκε υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες.

Υπήρξαν επίσης επιφυλάξεις σχετικά με την καταλληλότητα της χρονικής στιγμής για την αποεπένδυση, με δεδομένο ότι η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας παραμένει κάτω από 8 ευρώ από τις 27 Αυγούστου. “Δεν βλέπω λόγο να σπεύσουμε να πουλήσουμε το μερίδιο [στην Εθνική] όταν η μετοχή είναι υπό πίεση και να μην περιμένουμε να επιστρέψει πάνω από 8 ευρώ”, ανέφεραν αρμόδιες πηγές στη “Ναυτεμπορική”.

Πηγή: naftemporiki.gr