Το σχέδιο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) εξελίσσεται με στόχο τη δημιουργία ενός κέντρου δεδομένων στην περιοχή της Σπάτων, με συνολική ικανότητα 25 MW, εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης.
Η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμφωνία με την εμιρατιανή Damac και η κοινή επιχείρηση Data in Scale, που θα αναλάβει την ανάπτυξη του έργου, έχει ήδη καταχωρηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Η νέα εταιρεία διαθέτει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 4 εκατομμυρίων ευρώ και είναι 55% ελεγχόμενη από την CAIO Holding Company Limited, μια εταιρεία συμφερόντων της Damac με έδρα το Λονδίνο, ενώ το 45% ανήκει σε ελληνική εταιρεία. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μόνο την αρχή, προετοιμάζοντας το έδαφος για μεγαλύτερα έργα που ευθυγραμμίζονται με τις στρατηγικές φιλοδοξίες του ομίλου.
Επιπλέον, η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με τεχνολογικό κολοσσό για την ανάπτυξη μιας σημαντικά μεγαλύτερης μονάδας στις πρώην λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Ο εν λόγω χώρος προσφέρει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, επιτρέποντας στις ηγεσίες να εξετάσουν συγκεκριμένα σχέδια για επενδύσεις στην Σπάτα. Αυτό γιατί η περιοχή των πρώην λιγνιτικών πεδίων ανήκει στη ΔΕΗ, που διευκολύνει την αποκτώντας γη για το έργο.
Ένας επιπλέον λόγος επιλογής της Δυτικής Μακεδονίας είναι η διαθέσιμη εργατική δύναμη λόγω της εξόρυξης λιγνίτη. Τέλος, η περιοχή διαθέτει εγγύτητα σε σημαντική ηλιακή ενέργεια, που εκμεταλλεύεται προς όφελος τέτοιων υποδομών, δεδομένου ότι τα κέντρα δεδομένων απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, με την υποδομή στην Σπάτα να αναμένεται να ξεπεράσει την αρχική 25 MW.
Η σημαντική ανανεώσιμη ενέργεια, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη υποδομή καλωδίων, επιτρέπει τη δραστική μείωση του κόστους. Οι μεγάλες ηλιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας θα καλύψουν τις υψηλές ενεργειακές ανάγκες που απαιτούνται για την υποστήριξη και ψύξη των διακομιστών. Ο δίκτυο Fiber-to-the-home που αναπτύσσει ο όμιλος θα συμβάλλει επίσης στην απρόσκοπτη μεταφορά δεδομένων.
Η ανάπτυξη των υποδομών τεχνητής νοημοσύνης και τηλεπικοινωνιών αποτελεί σημαντικό κομμάτι του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου της ΔΕΗ, στόχος του οποίου είναι να καλύψει τόσο τις δικές της ανάγκες όσο και αυτές των πελατών της, παρέχοντας κυρίως χονδρικές υπηρεσίες.
Τέλος, η επικείμενη συμφωνία της ΔΕΗ για τη δημιουργία κέντρου δεδομένων στη Δυτική Μακεδονία ακολουθεί κινήσεις διεθνών παικτών, όπως η Data4, Microsoft, Google, Digital Realty και Amazon Web, που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Η γεωγραφική θέση της χώρας, ως κόμβος μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, την καθιστά ιδανική για διεθνή έργα συνδεσιμότητας.
Πηγή: naftemporiki.gr