Δημιουργία Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την Υποστήριξη Επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Δημιουργία Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την Υποστήριξη Επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπέγραψε τη συμφωνία χρηματοδότησης για τη δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το Ταμείο, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό δανείου 187 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από τους πόρους του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης του ΕΣΠΑ 2021-2027, με τη δυνατότητα χρηματοδότησης και από άλλες ευρωπαϊκές, εθνικές και άλλες πηγές.

Στόχος του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης είναι, στην αρχική φάση, να δημιουργηθούν δύο Χρηματοπιστωτικά Εργαλεία – ως “Ειδικά Ταμεία” – για την υποστήριξη και ανάπτυξη επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, στις περιοχές της Δίκαιης Ανάπτυξης Μετάβασης, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ενθαρρύνοντας επενδύσεις και επιχειρηματικότητα, καθώς και την ανάπτυξη αυτών των περιοχών στο πλαίσιο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου για τη διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης στην εποχή μετά τον λιγνίτη.

Τα δύο Χρηματοδοτικά Εργαλεία που θα δημιουργηθούν περιλαμβάνουν:

– Το ΤΑΜΕΙΟ ΔΑΝΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, το οποίο θα παρέχει δάνεια για επενδυτικές δαπάνες και κεφάλαιο κίνησης, με επιδότηση επιτοκίου 3% για τρία χρόνια για την υλοποίηση επενδύσεων.

– Το ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, το οποίο θα παρέχει δάνεια για επενδυτικές δαπάνες, με επιδότηση επιτοκίου 3% για δύο χρόνια για την υλοποίηση επενδύσεων.

“Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, στοχεύοντας σε διπλή σύγκλιση, τόσο με την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και κυρίως μεταξύ των περιοχών της χώρας,” τόνισε ο Παπαθανάσης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο τελικός σκοπός της συγκεκριμένης παρέμβασης, η οποία αναλαμβάνεται με προϋπολογισμό 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι να υποστηρίξει επενδυτικά έργα και την ανάπτυξη της οικονομίας των περιοχών που πλήττονται από την ενεργειακή μετάβαση, διασφαλίζοντας τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις, ιδίως για τις γυναίκες και τους νέους που επιθυμούν να παραμείνουν στον τόπο τους.

Πηγή: naftemporiki.gr