Διπλάσια Χρέωση για Κλοπή Ρεύματος και Αναδρομικές Πληρωμές για τους Παράνομους Καταναλωτές

Διπλάσια Χρέωση για Κλοπή Ρεύματος και Αναδρομικές Πληρωμές για τους Παράνομους Καταναλωτές

Η προτεινόμενη πολιτική του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σχετικά με την ηλεκτρική κλοπή προβλέπει ότι οι καταναλωτές που εντοπίζονται να έχουν κλέψει ηλεκτρική ενέργεια θα πληρώνουν αναδρομικά για την ενέργεια που έχουν κλέψει από την ημερομηνία έναρξης της κλοπής. Επιπλέον, θα αναλαμβάνουν τα διοικητικά έξοδα της ανίχνευσης της κλοπής, συμπεριλαμβανομένων των εργατικών και των αναγκαίων ανταλλακτικών.

Η ΔΕΔΔΗΕ απευθύνθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων προκειμένου να εισηγηθεί τις αλλαγές, καθώς το φαινόμενο της ηλεκτρικής κλοπής έχει επεκταθεί. Σύμφωνα με την πρόταση, η χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας που ανιχνεύεται ως κλεμμένη θα αυξηθεί στο διπλάσιο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της αγοράς. Η τιμή που είχε καθοριστεί το 2017 ως «πρόστιμο» για την κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας πλέον είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή της αγοράς λόγω της αύξησης των κόστους.

Ειδικότερα, η οφειλή των καταναλωτών που διαπράττουν κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι διπλάσια (συν 100%) σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τους καταναλωτές που περιλαμβάνονται στη κοινωνική τιμή, για τους οποίους η επιβάρυνση θα ανέρχεται στο 50%. Με βάση τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του 2024, η χρέωση για την κλεμμένη ενέργεια θα κυμαίνεται από 464 έως 520 ευρώ ανά μεγαβάτ ώρα για οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές αντίστοιχα, και από 145 έως 280 ευρώ για τους δικαιούχους κοινωνικής τιμής.

Η ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε ότι η ποσότητα οφειλής για τους καταναλωτές που έχουν διαπράξει κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με το κόστος που πληρώνουν οι συνεπείς καταναλωτές, γεγονός που καθιστά αναποτελεσματική την αποτρεπτική και προληπτική λειτουργία του κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας. Πηγή: naftemporiki.gr