Ευκαιρία για Υψηλής Ταχύτητας Ευρυζωνική Συνδεσιμότητα Μέσω Επιδοτούμενων Κουπονιών

Ευκαιρία για Υψηλής Ταχύτητας Ευρυζωνική Συνδεσιμότητα Μέσω Επιδοτούμενων Κουπονιών

Μέσω επιδοτήσεων, νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ταχύτατη σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι επιδοτήσεις αυτές θα καλύπτουν το κόστος για την απόκτηση της υπηρεσίας, κυρίως το αρχικό κόστος σύνδεσης.

Ο συνολικός χρηματικός αντίκτυπος της επιδότησης φτάνει τα 200 ευρώ ανά δικαιούχο, είτε αυτός είναι νοικοκυριό είτε μικρή ή μεσαία επιχείρηση.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος, που χρηματοδοτείται και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι όλοι οι πολίτες (φυσικά πρόσωπα) και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών), οι οποίοι δεν έχουν ήδη σύνδεση ευρυζωνικότητας με ταχύτητα λήψης άνω των 100 Mbps και διαμένουν ή έχουν τα γραφεία/καταστήματά τους σε κτίρια που βρίσκονται στις περιοχές παρέμβασης. Εξαιρούνται από το πρόγραμμα όσοι έχουν λάβει επιχορήγηση στο πλαίσιο της δράσης Super-Fast Broadband.

Προβλέπεται ότι οι υπηρεσίες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες ελάχιστες απαιτήσεις:

• να προσφέρουν ταχύτητα λήψης 250 Mbps ή συμμετρική ταχύτητα 100 Mbps (για επιχειρήσεις)

• να διαθέτουν τον τερματικό εξοπλισμό του τελικού χρήστη (μοντέμο/router) που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία τους

• να παρέχονται με έκπτωση τουλάχιστον ίση με το ποσό της επιδότησης σε σχέση με τα αντίστοιχα προγράμματα (με τις ίδιες ταχύτητες και προϊόντα) που προσφέρονται σε άλλες περιοχές της χώρας. Η έκπτωση μπορεί να κατανεμηθεί κατά τη διάρκεια της σύμβασης σύμφωνα με την εμπορική πολιτική του παρόχου.

• σε περίπτωση που το μερίδιο αγοράς στην αγορά λιανικής ευρυζωνικότητας δεν υπερβαίνει το 20%, τότε ο πάροχος οφείλει να προσφέρει τουλάχιστον μία υπηρεσία χονδρικής που να αντιστοιχεί σε κάθε διαθέσιμη ταχύτητα (ή συνδυασμό ταχυτήτων λήψης/φορτίου) των προϊόντων λιανικής που προσφέρει.

Αναβαθμίσεις

Το πρόγραμμα προωθεί διάφορες αναβαθμίσεις, όπως:

– την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών σε κτίρια για να διευκολυνθεί η παροχή υπηρεσιών υπερυψηλής ταχύτητας σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.)

– την εγκατάσταση υποδομής για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δημόσιων δικτύων (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης της υποδομής ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.

– την εγκατάσταση υποδομής για τη μελλοντική διασύνδεση του κεντρικού λεβητοστασίου και του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης της υποδομής ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου. Μέσω του προγράμματος, αναμένεται ότι 120.000 κτίρια θα υποστούν τέτοιες εργασίες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίστηκε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στόχοι

Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν:

– την αύξηση της διείσδυσης υπηρεσιών υπερυψηλής ταχύτητας, σε τομέα όπου η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην ΕΕ. Παρά τις υποδομές των παρόχων τηλεπικοινωνιών που καλύπτουν πάνω από 1.000.000 συνδέσεις, η διείσδυση παραμένει κάτω από το 10%. Η υψηλή τιμή και η δυσκολία εγκατάστασης των απαραίτητων καλωδίων μέσα στα κτίρια είναι σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας. Η δράση αναμένεται να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες κτιρίων να εγκαταστήσουν καλωδιώσεις εντός κτιρίων και να διευκολύνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας.

– την εγκατάσταση υποδομής για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δημόσιων δικτύων (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης της υποδομής ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.

Η ύπαρξη κατάλληλης υποδομής επικοινωνίας για να μπορέσουν οι μετρητές να συνδεθούν με το σύστημα διαχείρισης της ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά το έργο που πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά την αντικατάσταση των μετρητών.

Πηγή: naftemporiki.gr