Ο Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε ότι αναμένει έσοδα από τον τουρισμό να φτάσουν τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, σε σύγκριση με τα 20,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023. Συζητώντας σε συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε επίσης στην πίεση που ασκείται από τουριστικές ροές σε συγκεκριμένους προορισμούς και χρονικές περιόδους.
Τόνισε ότι θα επιβληθεί τέλη κρουαζιέρας στους επιβάτες που αποβιβάζονται σε ελληνικά λιμάνια, σύμφωνα με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ. Ειδικότερα, το τέλος ορίζεται στα 20 ευρώ για τους επιβάτες που αποβιβάζονται στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ για τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας ανέρχεται σε 5 ευρώ από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Από τον Απρίλιο έως τον Μάιο, το τέλος θα είναι 40% μικρότερο και 80% τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο.
Οι ετήσιες έσοδοι αναμένονται γύρω από τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ένα μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού για τη βελτίωση της τουριστικής υποδομής. Παράλληλα, το Υπουργείο Τουρισμού συνεργάζεται με τα σχετικά υπουργεία για τη δημιουργία σχεδίου εκτενή διαχείρισης της κρουαζιέρας στη χώρα.
Οσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι θα νομοθετηθεί πλαίσιο για την καθιέρωση επιχειρησιακών και ασφαλών προτύπων. Το τέλος για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις θα αυξηθεί από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες σε 2 ευρώ, ενώ από 1,5 ευρώ το καλοκαίρι (Απρίλιο-Οκτώβριο) θα ανέρχεται σε 8 ευρώ.
Στο κέντρο της Αθήνας, συγκεκριμένα στις 1η, 2η και 3η δημοτικές ενότητες, δεν θα επιτρέπεται η νέα μίσθωση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα για διάρκεια ενός έτους, με προοπτική παράτασης. Επιπλέον, η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι προσαρμόζεται το τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο αυξάνεται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το μειωμένο τέλος επεκτείνεται για έναν μήνα και τώρα περιλαμβάνει και το Μάρτιο, με τα έσοδα να καλύπτουν έξοδα πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών.
Πηγή: naftemporiki.gr