Επιβάλλεται Νέα Χρέωση για Επιβάτες Κρουαζιέρας στα Λιμάνια της Μυκόνου και Σαντορίνης από το 2026

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ανακοίνωσε πρόσφατα την επιβολή ειδικού τέλους ανά επιβάτη που αποβιβάζεται από ένα κρουαζιερόπλοιο στα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης, το οποίο θα ανέρχεται σε 20 ευρώ. Στις υπόλοιπες λιμενικές εγκαταστάσεις της χώρας, το τέλος θα φτάνει τα 5 ευρώ, από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το τέλος θα υποστεί επίσης μείωση 40% (δηλαδή 12 και 3 ευρώ αντίστοιχα) κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο, ενώ από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, η μείωση θα φτάνει το 80% (δηλαδή 4 και 1 ευρώ αντίστοιχα).

Η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρων (CLIA) δήλωσε ότι προγραμματίζει να ξεκινήσει το διάλογο με τους αρμόδιους φορείς του τομέα και ζητά η εφαρμογή του νέου τέλους να ισχύσει από το 2026, εφόσον έχουν υλοποιηθεί τα νέα συστήματα διαχείρισης θέσεων ελλιμενισμού στα λιμάνια.

Η CLIA υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η πιθανή οικονομική επίπτωση του νέου τέλους κρουαζιέρας και επαναλαμβάνει την έκκλησή της για ουσιαστική διαβούλευση με τις κρουαζιέρες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα λιμάνια και τους τουριστικούς φορείς που επηρεάζονται από αυτό.

Η Ένωση χαιρέτισε επίσης τις δηλώσεις της Υπουργού Τουρισμού σχετικά με τη σημασία της υποδομής των λιμανιών για τη βελτίωση της διαχείρισης των τουριστικών ροών και την προώθηση νέων προορισμών, επισημαίνοντας ότι αυτές οι προτεραιότητες ευθυγραμμίζονται με το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης της CLIA για την Ελλάδα, το οποίο εγκρίθηκε πέρυσι.

Πηγή: naftemporiki.gr