Εξαγορά Πλειοψηφικού Μεριδίου στην Αρχή Λιμένος Ηρακλείου από τον Όμιλο Γκριμάλντι και Μινωικές Γραμμές

Εξαγορά Πλειοψηφικού Μεριδίου στην Αρχή Λιμένος Ηρακλείου από τον Όμιλο Γκριμάλντι και Μινωικές Γραμμές

Η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού 67% στην εταιρεία “Heraklion Port Authority S.A.”, αξίας 80 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοινώθηκε από το Ταμείο Ανάπτυξης Ε asset της Ελληνικής Δημοκρατίας (HRADF), μέλος του GROWTHFUND – Το Εθνικό Ταμείο της Ελλάδας. Η απόκτηση αυτή έγινε μέσω του κοινοπρακτικού σχήματος που περιλαμβάνει τις εταιρείες “Grimaldi Euromed S.p.A.” και “Minoan Lines S.A.”.

Η υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου στην Κρήτη, με την παρουσία σημαντικών προσώπων, όπως ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του HRADF Δημήτρης Πολίτης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Grimaldi Euromed S.p.A.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που διεξήγαγε το HRADF, το λιμάνι του Ηρακλείου εισέρχεται σε μια νέα εποχή ανάπτυξης με ισχυρό μέτοχο. Το HRADF διατηρεί το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της Αρχής, εξασφαλίζοντας στηρίγματα για την ελληνική πολιτεία. Επιπλέον, η συμφωνία μετόχων που υπεγράφη μεταξύ του HRADF και του επενδυτή διασφαλίζει τη θέση του Ταμείου ως μειοψηφικός μέτοχος, προστατεύοντας τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους.

Μάλιστα, το 50% των 80 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί στον “Ειδικό Λογαριασμό Ανάπτυξης Υποδομών Λιμένων” στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος έχει συσταθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη και αναβάθμιση των λιμανιών που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του HRADF, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5131/2024.

Ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, το HRADF θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον επενδυτή σε όλα τα στάδια της διαδικασίας έγκρισης του Master Plan της Αρχής Ηρακλείου για την ανάπτυξη του λιμανιού, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, μαζί με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα και του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου.

Πηγή: naftemporiki.gr