Greece Achieves Second Place Globally in Public-Private Partnership Procurement Strategy

Greece Achieves Second Place Globally in Public-Private Partnership Procurement Strategy

Σύμφωνα με την έκθεση “Benchmarking Infrastructure Development 2024” της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις βέλτιστες στρατηγικές προμηθειών στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Η κατάταξη των χωρών βασίστηκε σε κριτήρια όπως ο υγιής ανταγωνισμός, η οικονομική αποδοτικότητα και η διαφάνεια.

Η συμμετοχή ευρωπαϊκών τραπεζών (ΕΤΕπ, ΕΕΔ) στη χρηματοδότηση έργων, ο συνδυασμός ευρωπαϊκών και ιδιωτικών πόρων και η αξιοποίηση χρηματοοικονομικών εργαλείων καταδεικνύουν τις καλύτερες πρακτικές, καθιστώντας την Ελλάδα μια από τις πιο καινοτόμες χώρες στη χρηματοδότηση των ΣΔΙΤ.

Ο Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι αυτή η κορυφαία θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη προήλθε ύστερα από παρόμοιες θετικές αξιολογήσεις σχετικά με την πορεία της οικονομίας από διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς. “Αυτό αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένου σχεδιασμού, στόχευσης, συντονισμού και σκληρής δουλειάς” πρόσθεσε.

Η στρατηγική αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου ευρώ στοχεύει στη συνεχιζόμενη προσέλκυση επενδύσεων, στη βελτίωση των υποδομών και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με κύριο σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση εισοδημάτων για όλους. Παράλληλα, η αξιολόγηση αυτή αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις πολλές καταγγελίες για έλλειψη διαφάνειας και αποδοτικότητας στη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Πηγή: naftemporiki.gr