Η αύξηση των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και η έλλειψη κατάλληλων προσόντων στην αγορά εργασίας

Η αύξηση των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και η έλλειψη κατάλληλων προσόντων στην αγορά εργασίας

Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες δεν καλύπτονται εύκολα λόγω έλλειψης δεξιοτήτων από τους εργαζόμενους, αλλά και λόγω της φυγής πολλών Ελλήνων στο εξωτερικό. Έτσι, παρατηρείται μια αναντιστοιχία μεταξύ των απαιτούμενων και των προσφερόμενων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση των κενών θέσεων εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία από την Eurostat, το 2ο τρίμηνο της χρονιάς καταγράφηκαν 53.814 κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, αριθμός αυξημένος κατά 54,4% σε σύγκριση με πέρυσι. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον τομέα του Τουρισμού (16,4%), ακολουθούμενος από τον Δημόσιο τομέα (Δημόσια Διοίκηση, Άμυνα και Κοινωνική Ασφάλιση – 14,6%) και τις Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες (13,7%). Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΒ) ανακοίνωσε ότι οι θέσεις εργασίας αυξάνονται παρά την μείωση της ανεργίας, που εκτιμήθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό 9,6% τον Ιούνιο.

Η έρευνα που διεξήχθη τον Ιούνιο εστίασε στα κύρια αίτια αυτής της κατάστασης που έχει ως αποτέλεσμα τις όλο και περισσότερες κενές θέσεις στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με απόψεις που εξέφρασαν 1.600 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, οι κυριότεροι λόγοι συνοψίζονται ως εξής: το 76,7% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού, με κύρια αίτια την έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων ή εμπειρίας και τη χαμηλή ενδιαφέρον από τους υποψηφίους.

Πολλές επιχειρήσεις (52,4%) αναζητούν προσωπικό για να καλύψουν τις τακτικές τους ανάγκες λόγω ανάπτυξης, είτε από αυξανόμενες πωλήσεις είτε από την επέκταση μέσω έγκρισης χρηματοδότησης, αντί να καλύψουν προσωρινές ή εποχιακές ανάγκες. Η ζήτηση επικεντρώνεται κυρίως σε νέους εργαζόμενους με μικρή εμπειρία (έως πέντε χρόνια) και κατάρτιση, ανεξαρτήτως φύλου, προσφέροντας αμοιβές έως 1.500 ευρώ.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (56,7%) πιστεύει ότι απαιτείται καλύτερη και πιο αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι παρέμβαση στους τομείς της εκπαίδευσης και της οικονομίας αναμένεται να βελτιώσει το εργασιακό πλαίσιο. Από την άλλη πλευρά, το 52% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι η απόκτηση εμπειρίας και η οικοδόμηση ενός βιογραφικού είναι το κύριο κίνητρο που προσφέρεται για να καταστήσουν την εργασία τους ελκυστική.

Τέλος, το 14,9% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχουν προσλάβει άτομα που επαναπατρίστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, υποδεικνύοντας μια ελαφρά τάση για σταδιακή επιστροφή των Ελλήνων από το εξωτερικό. Ωστόσο, με δεδομένο ότι κατά την προηγούμενη δεκαετία η απώλεια εργατικού δυναμικού από τη φυγή στο εξωτερικό ήταν πολύ μεγάλη (εκτιμάται ότι από 700.000 έως 1 εκατομμύριο), είναι κατανοητό ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.

Πηγή: naftemporiki.gr