Οι ελληνικές οικογένειες διατηρούν καταθέσεις ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ξένες τράπεζες, τοποθετώντας τη χώρα μας στην τρίτη θέση – μετά την Κύπρο και το Λουξεμβούργο – στην πανευρωπαϊκή κατάταξη των χωρών με τις υψηλότερες καταθέσεις στο εξωτερικό ως ποσοστό των συνολικών καταθέσεων. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν σε άρθρο στο blog της ΕΚΤ από τον τραπεζικό εκτελεστικό διευθυντή Matthias Rumpf, οι ελληνικές καταθέσεις σε άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης αντιπροσωπεύουν το 4,7% του συνόλου των καταθέσεων, συγκριτικά με 9,5% για την Κύπρο και 7,5% για το Λουξεμβούργο.
Στην απόλυτη αξία, η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη, ενώ η κορυφαία θέση κατέχει η Γερμανία με 52,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακολουθούν η Γαλλία (15,9 δισεκατομμύρια), η Ολλανδία (15 δισεκατομμύρια), το Βέλγιο (12,4 δισεκατομμύρια), η Ισπανία (10,2 δισεκατομμύρια) και η Ιταλία (9,9 δισεκατομμύρια). Η πιο χαμηλή θέση καταλαμβάνει η Εσθονία με ξένες καταθέσεις μόλις 275,6 εκατομμυρίων ευρώ, με τη Λιθουανία να ακολουθεί με 371 εκατομμύρια και τη Φινλανδία με 504 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην τρίτη χαμηλότερη θέση αναφορικά με την προσέλκυση ξένων καταθέσεων (0,6%), μετά τη Σλοβενία και την Ιρλανδία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι χώρες της Ευρωζώνης διατηρούν μόνο 1,6% των συνολικών καταθέσεών τους σε ξένες τράπεζες. Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την κινητικότητα των καταθέσεων περιλαμβάνουν τα επιτόκια. Από τα μέσα του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, παρατηρήθηκε έντονη “εξαγωγή” καταθέσεων καθώς οι Ευρωπαίοι αναζητούσαν ευκαιρίες υψηλότερης απόδοσης. Επιπλέον, οι στρατηγικές μάρκετινγκ των ψηφιακών τραπεζών έχουν αρχίσει να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση καταθετών.
Τέλος, μακροχρόνιο πρόβλημα παραμένει η περιορισμένη κινητικότητα καταθέσεων μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις ανάκαμψης στις διασυνοριακές καταθέσεις. Η κρίση που βίωσαν τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος ανέτρεψε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων καταθετών, γεγονός που αποδυναμώνει την εικόνα τους ως προορισμούς για καταθέσεις.
Πηγή: naftemporiki.gr