Η Δυσκολία των Ελεύθερων Επαγγελματιών και οι Χαμηλές Δηλωθείσες Εισοδηματικές Πραγματικότητες

Η Δυσκολία των Ελεύθερων Επαγγελματιών και οι Χαμηλές Δηλωθείσες Εισοδηματικές Πραγματικότητες

Η ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων αποκάλυψε ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αναφέρουν ζημιές ή περιορισμένα έσοδα. Οι ιδιοκτήτες μπαρ και κομμωτηρίων εμφανίζουν τα χαμηλότερα εισοδήματα, ακολουθούμενοι από τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και συνεργείων αυτοκινήτων. Ειδικότερα, οι κομμωτές δήλωσαν μέσο μηνιαίο έσοδο 358 ευρώ, που είναι χαμηλότερο από το επίδομα ανεργίας.

Πιο θετική είναι η κατάσταση για επαγγελματίες όπως οι ταξιτζήδες, οι οδοντίατροι και οι υδραυλικοί, αν και και αυτοί δήλωσαν εισοδήματα κάτω από 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο το 40% των ιδιοκτητών μπαρ δήλωσαν κέρδη, με μέσο μηνιαίο εισόδημα 1.154 ευρώ, το οποίο συνδέεται με έναν ενδεχόμενο φόρο 1.348 ευρώ εάν δεν ίσχυε το σύστημα τεκμαρτού εισοδήματος. Στους ιδιοκτήτες εστιατορίων, μόλις το 53% ανέφερε κέρδη με μέσο μηνιαίο καθαρό εισόδημα 1.277 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε φόρο 3.068 ευρώ. Για τους ιδιοκτήτες κομμωτηρίων, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40%, με μέσο καθαρό εισόδημα 358 ευρώ και μέσο φόρο 654 ευρώ.

Από την άλλη, η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και της τεχνικής υποστήριξης: το 57% των κτηνιάτρων, το 70% των υδραυλικών, το 73% των οδοντίατρων και το 76% των ταξιτζήδων δήλωσαν κέρδη, με μέσους μηνιαίους μισθούς 885, 800, 903 και 545 ευρώ αντίστοιχα. Οι εξαιρετικά χαμηλές αυτές δηλώσεις εισοδήματος προκάλεσαν ανησυχία και άμεσες αντιδράσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προχώρησε στην εφαρμογή μιας νέας μεθόδου τεκμαρτού εισοδήματος για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Πηγή: newsbomb.gr