Η Στρατηγική Ανάπτυξης της PPC υπό την Ηγεσία του Γιώργου Στάσση

Η Στρατηγική Ανάπτυξης της PPC υπό την Ηγεσία του Γιώργου Στάσση

Ο George Stassis, CEO της PPC από το 2019, έχει καθοδηγήσει την εταιρεία σε μια σειρά στρατηγικών εξαγορών και συνεργασιών στον τομέα της “πράσινης” ενέργειας. Από την αρχή του 2024, η PPC έχει κλείσει έξι σημαντικές συμφωνίες. Η πιο πρόσφατη αφορά την εξαγορά 66 MW που βρίσκονται σε λειτουργία και 1,7 GW που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, από τις ομάδες Copelouzos και Σαμαρά. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση του 20% του σταθμού CCGT στην Αλεξανδρούπολη από την DAMCO (Copelouzos), με την PPC να ελέγχει το 71%.

Στον απόηχο της επικείμενης μεταστροφής στην αγορά, ο Stassis διαφαίνεται να έχει παρατηρήσει την αξία της μετοχής της PPC κοντά σε υψηλά 10 ετών, στα 12,5 ευρώ. Πρότεινε μάλιστα την ακύρωση 12,7 εκατομμυρίων ιδίων μετοχών, ποσοστό 3,33% του μετοχικού κεφαλαίου, ως “δώρο”.

Το Μάρτιο, ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση του 100% της Land Power από τη Lukoil, που περιλάμβανε ένα αιολικό πάρκο στη Ρουμανία με ισχύ 84 MW. Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον Αύγουστο ανακοίνωσε την εξαγορά χαρτοφυλακίου RES 774 MW στη Ρουμανία από τη Macquarie, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Απρίλιο, η PPC συνεργάστηκε με την Metlen για την ανάπτυξη 90 φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 2.000 MW, σε τέσσερις διαφορετικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε μια συμφωνία αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην ίδια χρονική περίοδο, ολοκλήρωσε την εξαγορά του Kotsovolos από την Currys, που επέτρεψε στην PPC να εισέλθει και στον τομέα λιανικής πώλησης.

Αυτές οι πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν την προοπτική του Stassi για έναν ολοκληρωμένο και “πράσινο” πάροχο ηλεκτρισμού. Στην Αθηναϊκή Χρηματιστήριο, η αξία της PPC ανέρχεται σε περισσότερα από 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ, κοντά στο πολυετές υψηλό των 12,5 ευρώ/μετοχή.

Πηγή: naftemporiki.gr