Η Στρατηγική Ανάβαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών προς την Κατηγορία Ανάπτυξης

Η Στρατηγική Ανάβαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών προς την Κατηγορία Ανάπτυξης

Ο CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντοπούλος, έχει έρθει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο του, τον οποίο θέτει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, πριν από 2,5 χρόνια. Το Χρηματιστήριο FTSE τοποθέτησε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε “λίστα παρακολούθησης” με προοπτική αναβάθμισής του σε “ανεπτυγμένη” κατηγορία. Στη διάρκεια της θητείας του Κοντοπούλου, η FTSE έγινε η δεύτερη αξιολογητική αρχή που έβαλε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε αναμονή για μελλοντική αναβάθμιση στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, μετά από σχετική απόφαση της S&P DJI.

Μοναδικό στην Ευρωζώνη, το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει το μόνο, που ανήκει στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, ύστερα από συνεχείς υποβαθμίσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Μια πιθανή επιστροφή στις “ανεπτυγμένες” αγορές το 2025 ή το 2026 θα είναι μια σημαντική “ανταμοιβή” για τον επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος έχει καταστήσει την αναβάθμιση αυτή μία από τις κύριες προτεραιότητες της διοίκησής του.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που απαιτούνται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Ο Κοντοπούλος αναγνωρίζει ότι η αυτοϊκανοποίηση είναι ο χειρότερος σύμμαχος σε αυτή τη μακρά προσπάθεια, η οποία θυμίζει μαραθώνιο και όχι σπριντ. Για αυτό το λόγο, καλείται να συνεχίσει τη δουλειά του με ακόμη υψηλότερη ένταση και αποδοτικότητα, καθώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης τόσο στο επίπεδο της κεφαλαιαγοράς όσο και στο επίπεδο των εισηγμένων εταιρειών. Ο δρόμος για μια καλύτερη αγορά έχει ήδη ανοίξει, αρκεί να γίνουν οι σωστές κινήσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr