Μείωση Ποινών για Φορολογικούς Οφειλέτες που Ομολογούν Χρέη

Μείωση Ποινών για Φορολογικούς Οφειλέτες που Ομολογούν Χρέη

Στις αρχές Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι που παραδέχονται την φοροαπαλλαγή και δεν προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση της φορολογικής τους υποχρέωσης θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από μειώσεις προστίμων που φτάνουν μέχρι και το 50%. Αυτή η νέα ρύθμιση, η οποία ισχύει από την 1η Οκτωβρίου, έχει σκοπό την άμεση είσπραξη των φόρων και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από προσφυγές κατά του κράτους.

Η μείωση των προστίμων εφαρμόζεται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις: πρωτίστως, ο οφειλέτης πρέπει να αποδεχτεί τη φορολογική του υποχρέωση που προκύπτει από τη φορολογική έρευνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη νέα διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης, υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά μείωσης ανάλογα με το πότε γίνεται η αποδοχή της οφειλής.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι μπορούν να αναμένουν τις εξής μειώσεις:
– 50% μείωση για αποδοχή της κύριας φορολογικής οφειλής με υποβολή σχετικής δήλωσης εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση του ελέγχου.
– 40% μείωση εάν η αποδοχή γίνει μετά την κοινοποίηση αλλά πριν την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).
– 30% μείωση αν η οφειλή γίνει αποδεκτή πριν την κατάθεση προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.
– 25% μείωση εάν η αποδοχή της οφειλής γίνεται πριν την εκδίκαση της υπόθεσης.

Μετά την εφαρμογή της μείωσης του προστίμου, θα πρέπει να καταβληθεί το 25% της συνολικής οφειλής εντός τριών ημερών από την έγκριση της σχετικής αίτησης. Η αίτηση αυτή αναμένεται να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω μιας νέα διαδικτυακής πλατφόρμας που προβλέπεται να ενεργοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου 2024. Το υπόλοιπο της οφειλής θα μπορεί να ρυθμιστεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, μέσω της μόνιμης ρύθμισης του Υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: naftemporiki.gr