Νέα ετήσια φορολογία για τα σκάφη στην Ελλάδα

Νέα ετήσια φορολογία για τα σκάφη στην Ελλάδα

Από φέτος και κάθε χρόνο, οι ιδιοκτήτες σκαφών θα υποχρεούνται στην καταβολή φόρου κατηγορίας Β, ο οποίος κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με το μήκος του σκάφους. Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό θα είναι 100 ευρώ για σκάφη έως 7 μέτρα και 200 ευρώ για σκάφη που έχουν μήκος από 7 έως 12 μέτρα.

Η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης φόρου σκαφών κατηγορίας Β μέσω μιας ειδικής εφαρμογής του συστήματος Taxisnet είναι μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου. Η επιβεβαίωση του ποσού πρέπει να γίνει με μία εφάπαξ πληρωμή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 46 του Νόμου 5036/2023, υποχρεούνται να πληρώσουν τον φόρο κατηγορίας Β όλα τα μικρά και μεσαία σκάφη, επαγγελματικά ή ιδιωτικά, με εξαίρεση μόνο τα αλιευτικά σκάφη και τους ρυμουλκούς, των οποίων ο χρόνος λειτουργίας για υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών δεν ξεπερνά το 50% του συνολικού χρόνου λειτουργίας τους.

Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών αναψυκτηρίων καθώς και για τους ναυλωτές ή ναυλοδόχους σκαφών υπό γυμνή ναύλωση, όπως και για τους μισθωτές ή τις leasing εταιρείες σκαφών υπό χρηματοδοτική μίσθωση.

Πηγή: naftemporiki.gr