Οι Σημαντικότερες Δεξιότητες για το Μέλλον στην Εργασία

Οι Σημαντικότερες Δεξιότητες για το Μέλλον στην Εργασία

Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, υποχρεώνοντας τους εργαζομένους να ενισχύσουν τις ικανότητές τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος. Μια έρευνα που διεξήχθη από το kariera.gr εστιάζει στις τρέχουσες τάσεις στον τομέα της πρόσληψης, αποκαλύπτοντας τις πιο περιζήτητες δεξιότητες για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη κυριαρχεί στην αγορά εργασίας, με το 51% των συμμετεχόντων να δηλώνει ότι θα χρειαστεί εκπαίδευση σε AI/Μηχανική Μάθηση. Ακολουθεί η Ανάλυση Δεδομένων με ποσοστό 28%, ενώ το 15% επιλέγει τη Διαχείριση Έργων ως μία από τις πιο επιθυμητές σκληρές δεξιότητες για τα επόμενα χρόνια.

Οσον αφορά τις δεξιότητες που σχετίζονται με την προσωπική ανάπτυξη, το 74% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι τόσο οι τεχνικές όσο και οι “μαλακές” δεξιότητες είναι εξίσου αναγκαίες. Αντίθετα, το 14% θεωρεί ότι μόνο οι μαλακές δεξιότητες θα πρέπει να αναπτύσσονται, ενώ το 12% τονίζει την ανάγκη για τεχνικές δεξιότητες.

Ωστόσο, παρατηρείται ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν προχωρούν στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων στο εργασιακό τους περιβάλλον. Οι βασικότεροι λόγοι για αυτό το φαινόμενο περιλαμβάνουν την έλλειψη χρόνου (45%) και πόρων (28%). Επίσης, το 21% αναφέρει ότι δεν έχει κίνητρο για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, ενώ το 6% δηλώνει ότι έχει περιορισμένη πρόσβαση σε τέτοιες γνώσεις.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι οι συμμετέχοντες θεωρούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων ως μια διαρκή διαδικασία, και όχι ως μια μοναδική ενέργεια. Το 48% δηλώνει ότι πρέπει να επενδύει συνεχώς στην εκπαίδευσή του, το 30% πιστεύει ότι πρέπει να ανανεώνει τις δεξιότητές του ετησίως, το 16% κάθε εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% θεωρεί ότι οι δεξιότητες θα πρέπει να αναπτύσσονται μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα με την έρευνα του kariera.gr, οι πιο σημαντικές μαλακές δεξιότητες περιλαμβάνουν την προσαρμοστικότητα, με το 43% των συμμετεχόντων να τονίζουν αυτή την ανάγκη, ενώ το 30% θεωρεί ότι η κριτική σκέψη είναι απαραίτητη για να ξεχωρίζει ένας εργαζόμενος. Το 23% αναγνωρίζει τη σημασία της επικοινωνίας, ενώ μόλις το 4% θεωρεί τη ηγεσία ως τη σημαντικότερη δεξιότητα.

Πηγή: naftemporiki.gr