Προώθηση Καινοτομίας στη Διαχείριση Νερού από την PPC μέσω του Έργου intelWATT

Προώθηση Καινοτομίας στη Διαχείριση Νερού από την PPC μέσω του Έργου intelWATT

Η PPC συμμετέχει στο ερευνητικό έργο intelWATT, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON 2020 και έχει ως στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών επεξεργασίας νερού και την εφαρμογή τους σε βιομηχανικά περιβάλλοντα για την αύξηση της ανακύκλωσης και των εξοικονομήσεων. Το έργο αυτό υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2020 με τη συμμετοχή της PPC και 19 ακόμα ευρωπαϊκών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, βιομηχανιών και ΜΜΕ.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πιλοτική εγκατάσταση της ανάκτησης νερού από τις εκροές των ψυκτικών πύργων στην μονάδα 5 του εργοστασίου Μεγαλόπολης. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, η πιλοτική εγκατάσταση στο συγκεκριμένο εργοστάσιο στοχεύει σε τεχνικές λύσεις ορθολογικής διαχείρισης νερού προκειμένου να εξοικονομηθούν ποσότητες από το υπάρχον σύστημα γεώτρησης νερού, καθώς και να αυξηθεί η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού που προέρχεται από τις εκροές των ψυκτικών πύργων, μειώνοντας παράλληλα τις απορρίψεις νερού.

Αυτή η πιλοτική εγκατάσταση λειτουργεί με μέγιστο ρυθμό εκροής 100 κυβικών μέτρων ημερησίως, πετυχαίνοντας πάνω από 99% ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, συνδυάζοντας καινοτόμες τεχνολογίες όπως η υπερδιήθηση (UF), η νανοδιήθηση (NF), η αντίστροφη όσμωση χαμηλής πίεσης (RO), η μεμβρανική απόσταξη (MD) και η κρυστάλλωση μεμβράνης (MCr), μαζί με έξυπνη παρακολούθηση και λογική ελέγχου.

Μέσω της αξιολόγησης κρίσιμων πραγματικών δεδομένων και των αποτελεσμάτων λειτουργίας του πιλοτικού έργου στη μονάδα 5 του εργοστασίου Μεγαλόπολης, η PPC αποκτά πρόσβαση στην τεχνογνωσία σχετικά με την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων στη διαχείριση νερού, ενώ βελτιστοποιεί την προτεινόμενη επεξεργασία νερού. Η PPC επικεντρώνεται στην ταχεία υλοποίηση της ενεργειακής της μετάβασης, ακολουθώντας πλήρως την «Πράσινη Συμφωνία» στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από στρατηγικές επενδύσεις και συνεργασίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η όραση του Ομίλου PPC είναι να μετατραπεί σε έναν οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο, σύγχρονο και ψηφιακό οργανισμό, επιτυγχάνοντας ηγετική θέση στην ανανεώσιμη ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τον ρόλο ενός πολύτιμου κοινωνικού εταίρου, προσφέροντας ευημερία στην κοινωνία. Στο πλαίσιο της συνολικής της μεταρρύθμισης, η PPC συνεργάζεται με φορείς και οργανισμούς για την υλοποίηση δράσεων που έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συμβάλλοντας παράλληλα στην επίτευξη 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Ο.Η.Ε. Αυτή η συγκεκριμένη δράση σχετίζεται με λειτουργίες με θετικό αντίκτυπο στη φύση, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση του ομίλου στη μείωση της κατανάλωσης πόρων καθώς και στη διαχείριση αποβλήτων και φυσικών συστημάτων, συμβάλλοντας στους στόχους #6 Καθαρό Νερό και Αποχέτευση, #9 Καινοτομία στη Βιομηχανία και Υποδομές, #12 Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή και #17 Συνεργασία με φορείς για τους στόχους.

Πηγή: naftemporiki.gr