Πτώση στις προσδοκίες του βιομηχανικού τομέα σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ

Πτώση στις προσδοκίες του βιομηχανικού τομέα σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ

Σύμφωνα με μια έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση στις προσδοκίες του βιομηχανικού τομέα. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην βιομηχανία μειώθηκε τον Αύγουστο στις 99,4 μονάδες (από 101,4 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα), ένα επίπεδο χαμηλότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (106,4 μονάδες).

Η θετική ισορροπία προβλέψεων για την απασχόληση φαίνεται να ενισχύεται, ενώ παρατηρήθηκε μια ελαφρά μείωση όσον αφορά την παραγωγή στους επόμενους μήνες. Παράλληλα, σημειώθηκε μια μικρή αύξηση στην θετική ισορροπία των προβλέψεων τιμών. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, οι θετικές προσδοκίες φαίνεται να παραμένουν σε διάφορους τομείς, με κάποιες “διορθώσεις” στην ανηφορική τάση των τελευταίων μηνών.

Στην έρευνα παρουσιάζεται αύξηση 10,8% στην βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο σε σύγκριση με πέρυσι στην Ελλάδα, ενώ παρατηρήθηκε μείωση 1,7% στην ΕΕ-27. Ανάμεικτες τάσεις παρατηρήθηκαν στους βιομηχανικούς τομείς τον Ιούλιο, με αυξήσεις στην μεταποίηση (9,9%) και την ηλεκτρική ενέργεια (14,5%), αλλά μείωση στη μεταλλευτική και εξορυκτική βιομηχανία (-1,9%).

Στους τομείς που έχουν μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία, παρατηρήθηκε ενίσχυση στη βασική μέταλλα (14,7%) και στα τρόφιμα (14%), αλλά μειώσεις στα φαρμακευτικά προϊόντα (-4,1%).

Επιπλέον, καταγράφηκε αύξηση του δείκτη για τα καταναλωτικά αγαθά λόγω παραγωγής, ενώ υπήρξε μείωση για τα ενδιάμεσα αγαθά και μεγαλύτερη για τα κεφαλαιακά αγαθά λόγω των προβλέψεων ζήτησης.

Πηγή: naftemporiki.gr