Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Κρήτης μετά την συνάντηση Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη

Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Κρήτης μετά την συνάντηση Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη

Μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, υπεγράφη ένα Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών για την προώθηση της Διασύνδεσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Κύπρου-Κρήτης. Το συγκεκριμένο πλαίσιο υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Πραπανταστάσιου.

Σύμφωνα με το Πλαίσιο Κατανόησης, η Διασύνδεση Ηλεκτρικής Ενέργειας Κύπρου-Κρήτης θα συμβάλλει στην απομάκρυνση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, διασυνδέοντας το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά συστήματα. Το έργο αυτό έχει στρατηγική σημασία όχι μόνο για την Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ στο σύνολό της.

Αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών προκειμένου το έργο να επανεκκινήσει τις επόμενες ημέρες. Η Διασύνδεση αυτή θα διευκολύνει την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου και παράλληλα θα προωθήσει τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί ένας καθαρός ενεργειακός διάδρομος.

Πηγή: naftemporiki.gr