Σύνοδος Κορυφής MED9 στην Πάφο με Θέματα Μεσανατολικού και Μετανάστευσης

Σύνοδος Κορυφής MED9 στην Πάφο με Θέματα Μεσανατολικού και Μετανάστευσης

Οι ηγέτες των 9 μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Πάφο, σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Η Σύνοδος MED9 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία) θα διεξαχθεί λίγο πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που προγραμματίζεται για τις 17-18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Η σύνοδος αναμένεται να αποτελέσει την πλατφόρμα για την πρώτη συζήτηση σε υψηλό επίπεδο στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Στη σύνοδο θα παρευρεθεί και ο βασιλιάς Αμπντάλλα της Ιορδανίας, για να συζητήσει με τους ηγέτες της MED9 για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας. Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει την κατάσταση στην περιοχή, ενώ θα γίνει και αναφορές στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη συντονισμού του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια της Συνόδου MED9. Όσον αφορά τη μετανάστευση, θα επαναλάβει τη σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως και τη σπουδαιότητα των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι οι συνέπειες μιας γενικής κλιμάκωσης θα είναι καταστροφικές, αναφέροντας ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου προκλήθηκε από την απειλή για ενεργειακούς στόχους στο Ιράν. Υπάρχει κίνδυνος αύξησης των μεταναστευτικών ροών και ενδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Ελλάδα στοχεύει στη συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των ροών. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι το φράγμα στον Έβρο προστατεύει όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα και ότι πρέπει να λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Υπογράμμισε ότι το κόστος της φύλαξης των συνόρων πρέπει να μοιράζεται δίκαια.

Πηγή: naftemporiki.gr