Τιτανική Συνεργασία για το Μεγαλύτερο Έργο Δέσμευσης CO2 στην Ευρώπη

Τιτανική Συνεργασία για το Μεγαλύτερο Έργο Δέσμευσης CO2 στην Ευρώπη

Η TITAN έχει υπογράψει σύμβαση FEED-Front End Engineering & Design με την Thyssenkrupp Polysius για το έργο IFESTOS, που αφορά τη μεγάλη κλίμακα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα. Το έργο θα υλοποιηθεί στο εργοστάσιο Καμάρι στη Βοιωτία και στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές CO2, καθώς και σε ετήσια παραγωγή 3 εκατομμυρίων τόνων τσιμέντου με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα έργα αυτού του είδους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Thyssenkrupp Polysius θα σχεδιάσει και θα εξοπλίσει τους δύο φούρνους του εργοστασίου Καμάρι με συστήματα καύσης οξυγόνου για τη δέσμευση CO2. Συνδυασμένες τεχνολογίες πρώτης και δεύτερης γενιάς παραγωγής οξυγόνου και κρυογονικής δέσμευσης θα επιτρέψουν τη δέσμευση του 98,5% των εκπομπών CO2 του εργοστασίου.

Η προσέγγιση αυτή αναμένεται να δεσμεύσει περισσότερους από 1,9 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% των συνολικών ετήσιων εκπομπών από όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Ο Marcel Cobuz, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της TITAN Group, δήλωσε: “Αυτή η συνεργασία προάγει τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών και την παραγωγή τσιμέντου χωρίς άνθρακα. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε πρωτοβουλίες για την υλική προώθηση της ουσιαστικής αειφορίας.”

Το IFESTOS θεωρείται το μεγαλύτερο έργο δέσμευσης άνθρακα αυτού του τύπου στην Ευρώπη και αναμένεται να έχει εξαιρετικά θετικές επιπτώσεις στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητάς μας, προσφέροντας “πράσινο” τσιμέντο ως ένα σύγχρονο υλικό για υποδομές και κατοικίες.

Πηγή: naftemporiki.gr