Ο Δήμος Καλαβρύτων και το Εθνικό Αστεροσκοπείο διοργανώνει τη Παρασκευή 11/09/2020 και ώρα 19:00, στο πέτρινο κτίριο, στη κεντρική πλατεία της πόλης των Καλαβρύτων, ομιλία του Δρ. Σπύρου Βασιλάκου, με θέμα την ενημέρωση των πολιτών για τη πρόσφατη ένταξη του Αρίσταρχου, στο πρόγραμμα Scylight της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας καθώς και τις σχεδιαζόμενες μελλοντικές δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο κος Βασιλάκος είναι ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και διευθυντής ερευνών στο κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών.

Οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας μεταξύ δορυφόρων και επίγειων σταθμών αντικαθιστούν τα ραδιοκύματα με συστήματα λέιζερ και είναι ευρύτερα γνωστές ως “fibre in the sky”. Πρόκειται για μία καινοτομική τεχνολογία που αλλάζει ριζικά τις δορυφορικές επικοινωνίες όπως τις γνωρίζουμε, θέτοντας τις βάσεις για την ενοποίηση των δορυφορικών δικτύων με τα σύγχρονα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων.

Η ένταξη του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος ως πρώτος πιλοτικός σταθμός του ευρυζωνικού δικτύου ScyLight (Fibre in the Sky) δημιουργεί νέες αναπτυξιακές προοπτικές τόσο για το Εθνικό Αστεροσκοπείο όσο και για την τοπική κοινωνία των Καλαβρύτων.

Πηγή: patrastimes.gr