Η Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Δήμο Δυτικής Λέσβου στο πλαίσιο της πολύπλευρης συνεργασίας που αναπτύσσει ο Δήμος με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα πραγματοποιήσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο περιβαλλοντικό πείραμα.

Το πείραμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) και αφορά στον εντοπισμό πλαστικών στην θάλασσα με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και δεδομένων από drone και οι πρότυποι στόχοι που θα κατασκευαστούν στη διάρκεια του, θα αποτελέσουν δεδομένα επαλήθευσης για πολλαπλές ερευνητικές ομάδες ανά την Ευρώπη.

«Στόχος του πειράματος, σύμφωνα με όσα λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος Καθηγητής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης Κωνσταντίνος Τοπουζέλης, είναι ο εντοπισμός από απόσταση μεγάλων επιφανειών πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας, που θα επιτρέψει τη στοχευμένη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση στην απομάκρυνσή τους».

Σε συνάντηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Μιχάλη Ρούσση με τον Κωνσταντίνο Τοπουζέλη, συμφωνήθηκε η προοπτική να τεθούν και παραλίες της Δυτικής Λέσβου στους στόχους του πειράματος.

Η συγκεκριμένη προοπτική ευνοείται από το γεγονός πως ο Δήμος έχει ήδη συνεργαστεί με το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου, δίνοντας απορρίμματα πλαστικού στη διάθεση του ερευνητικού προγράμματος.

Πηγή: patrastimes.gr