Οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένας εργαζόμενος στο αεροδρόμιο του Όκλαντ βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, μία ημέρα αφού ξεκίνησαν τα ταξίδια από και προς την Αυστραλία χωρίς καραντίνα.

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία άνοιξαν τη Δευτέρα μια “φούσκα” ταξιδιών, αφού και οι δύο χώρες είχαν κλείσει τα σύνορά τους τον Μάρτιο του 2020 σε όσους δεν είναι πολίτες ή μονιμοι κάτοικοι προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας covid-19.

Όταν ανοίξαμε και ο δύο πλευρές φυσικά γνωρίζαμε ότι θα εξακολουθήσουμε να καταγράφουμε κρούσματα που συνδέονται με τα σύνορά μας, δήλωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν. Δεχόμαστε ότι αυτό θα είναι μέρος του κοινού μας ταξιδιού, πιστεύω ότι και η Αυστραλία το δέχεται. Ο υπάλληλος που μολύνθηκε από covid-19 ήταν πλήρως εμβολιασμένος και καθάριζε αεροπλάνα τα οποία προέρχονταν από υψηλού κινδύνου χώρες, εξήγησε η Άρντερν. Στις 12 Απριλίου είχε βρεθεί αρνητικός στον κορωνοϊό, όμως τη Δευτέρα ήταν θετικός, επεσήμανε η ίδια, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του.

Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε ότι έχει “πλήρη εμπιστοσύνη” στο σύστημα υγείας της Νέας Ζηλανδία να αντιμετωπίσει το νέο κρούσμα. Τους έχουμε δει να αντιμετωπίζουν τα αναπόφευκτα ξεσπάσματα (της πανδημίας) και θα υπάρξουν μέρες που κρούσματα θα εντοπιστούν στην Αυστραλία, διαβεβαίωσε ο Χαντ.

Το κλείσιμο των συνόρων, η άμεση επιβολή lockdown και το γρήγορο σύστημα ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων βοήθησαν την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία να διατηρήσουν τον αριθμό των μολύνσεων covid-19 σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Η Αυστραλία έχει ανακοινώσει λίγες περισσότερες από 29.500 μολύνσεις και 910 θανάτους από την αρχή της πανδημίας και η Νέα Ζηλανδία λίγα περισσότερα από 2.200 κρούσματα και 26 θανάτους.

Πηγή: patrastimes.gr