Τα κονδύλια αυτά εκταμιεύονται μετά από διάστημα μόλις 45 ημερών ενώ το σύνηθες διάστημα για την εκταμίευση κεφαλαίων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι από 1,5 έως τρία χρόνια

Το ποσό των 120 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί αυτή την εβδομάδα στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, κονδύλια που όπως ανέφερε προέρχονται μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ.

Τα κονδύλια αυτά εκταμιεύονται μετά από διάστημα μόλις 45 ημερών, κάτι που όπως τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι το σύνηθες διάστημα για την εκταμίευση κεφαλαίων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι από 1,5 έως τρία χρόνια, ωστόσο οι άμεσοι χειρισμοί των εργαζόμενων στη γενική γραμματεία των ΕΣΠΑ επιτάχυναν τη διαδικασία, κάτι για το οποίο τους ευχαρίστησε και προσωπικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τουριστικές επιχειρήσεις ο Αδ. Γεωργιάδης, δήλωσε ότι οι πληρωμές για τις επιχειρήσεις του κλάδου αυτού, όπως και για τα γυμναστήρια είναι προγραμματισμένες μετά από δέκα ημέρες.

Οι πληρωμές αυτές έρχονται σε συνέχεια των περίπου 50 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης (θα συνεχίσουν στην εστίαση με ταχύτερο ρυθμό), ενώ επισήμανε ότι όσοι είναι δικαιούχοι για τα προγράμματα αυτά θα λάβουν κανονικά τα ποσά που δικαιούνται.

«Όταν ξεκίνησε η πανδημία, η κυβέρνηση είχε την ηθική ευθύνη να βρει τρόπο να δώσει χρήματα να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτή η ηθική υποχρέωση του κράτους αίρεται με την παροχή των εμβολίων στους πολίτες. Από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο και άρα να πάψουν να κινδυνεύουν, έχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές. Τα λεφτά που δώσαμε ήταν 41 δισ. ευρώ και το σύνολο του ΑΕΠ πέρυσι ήταν 165 δισ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Κλείνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι εάν δεν σταματήσουμε όλοι μαζί την πανδημία η οικονομία θα έχει πρόβλημα. Αντιθέτως αν τη σταματήσουμε, όλοι οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν ευρεία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όπως υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είναι στο χέρι του κάθε πολίτη να αποφασίσει αν θέλει να έχει ένα λαμπρό μέλλον. Γι αυτό κατέληξε ο εμβολιασμός για όλους καθίσταται απαραίτητος.

Πηγή: patrastimes.gr