Μαθητές/ μαθήτριες και εκπαιδευτικοί «έκλεψαν» την παράσταση στη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Ευρωπαϊκά Προγράμματα Σπουδών: Πρόκληση και Καινοτομία στην εκπαίδευση» η οποία συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).

 Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας πέραν του ενεργού της ρόλου ως φορέα υλοποίησης έργων Erasmus+ με σαφή εκπαιδευτικό προσανατολισμό στα οποία έχουν ευκαιρίες συμμετοχής σχολικές της μονάδες, υποστηρίζει ουσιαστικά και σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά στελέχη όλων των δομών της, πολλαπλές ενημερωτικές δράσεις αλλά και εκδηλώσεις διάχυσης αποτελεσμάτων σχεδίων Erasmus+, διευκολύνοντας με αυτόν τρόπο όλο και περισσότερες σχολικές μονάδες, εκπαιδευτικούς και μαθητές/ μαθήτριες να υλοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ και να επωφεληθούν από τα πολλαπλά οφέλη του. Επίσης διατηρεί μία χρόνια και άρτια συνεργασία με  το ΕΑΠ καθώς και άλλους ακαδημαϊκούς φορείς με απώτερο σκοπό την περαιτέρω ωφέλεια από εκπαιδευτικά ευρωπαϊκά προγράμματα σχολικής εκπαίδευσης και την επουσιώδη , άρρηκτη συνεργασία και διασύνδεση ανάμεσα στις διαφορετικές βαθμίδες της εκπαίδευσης σε πολλαπλά επίπεδα με κοινό όραμα ένα καλύτερο μέλλον της εκπαίδευσης στην Ευρώπη αλλά και Διεθνώς.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας κ. Σπυρίδων Παπαδάκης και ο Καθηγητής ΣΘΕΤ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και Διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας DAISSy του ΕΑΠ, κ. Αχιλλέας Καμέας.

Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν για την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας η Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΠΔΕΔΕ κ. Σαρλή Έλενα και για το ΕΑΠ η Υπεύθυνη Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Έργων κ. Γεωργακάκου Ελένη.

Μαθητές/ μαθήτριες και εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν με περίσσιο ενθουσιασμό τις Erasmus+ εμπειρίες τους οι οποίες αν και δεν περιείχαν το ταξιδιωτικό στοιχείο λόγω των περιορισμών της πανδημίας, ήταν προς ευχάριστη έκπληξη όλων όσων τους παρακολουθήσουν, καθηλωτικές τόσο ως προς το περιεχόμενο αλλά και τη δημιουργικότητά τους! Παρουσιάστηκαν εμπνευσμένες εκπαιδευτικές δράσεις από τους τομείς της τέχνης, των μαθηματικών, της τεχνολογίας, των φυσικών επιστημών, της λογοτεχνίας, της ιστορίας, της φυσικής αγωγής, αειφορίας κ.α., καθώς και εργαστηριακές προσεγγίσεις και διακρατικές διαδικτυακές συναντήσεις σε ένα διαπολιτισμικό, πολυγλωσσικό περιβάλλον.

Είδαμε εκπαιδευτικούς και μαθητές/ μαθήτριες να διακρίνονται σε Πανελλήνιους και Διεθνείς μαθητικούς και εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς χρησιμοποιώντας τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που εφάρμοσαν εντός των προγραμμάτων Erasmus+ που υλοποιούσε το σχολείο τους. Ακόμη, είδαμε σχολικές μονάδες να έχουν αποκτήσει σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό μέσω του προγράμματος Erasmus+ όπως επαγγελματικούς 3D εκτυπωτές, σετ ρομποτικής, εργαστηριακό εξοπλισμό φυσικών επιστημών και τεχνολογίας αλλά και Βιβλιοθήκες, σύγχρονο εξοπλισμό άθλησης κα. Είδαμε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου να συμμετέχουν ισότιμα ως εισηγητές/ εισηγήτριες στην Ημερίδα με εμφανείς τις νεοαποκτηθείσες δεξιότητες από τη συμμετοχή τους στο Erasmus+ και αυτοπεποίθηση. Τέλος, είδαμε Ερευνητές/ Ερευνήτριες να παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις με έμφαση στην εκπαιδευτική καινοτομία μέσω έργων Erasmus+ τα οποία προσφέρουν πλούσιες επιμορφωτικές ευκαιρίες στους/ στις εκπαιδευτικούς.

Το σύνολο της Ημερίδας ανά εισήγηση, σχολική μονάδα ή φορέα μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://pdede.sch.gr/2021/06/08/entyposiasan-ekpaideytikoi-kai-mathites-erasmus/

Δράσεις και ενέργειες υποστήριξης των σχολικών μονάδων για εμπλοκή τους στο πρόγραμμα Erasmus+ ως φορείς είτε ως συνεργαζόμενα σχολεία στα Erasmus+ έργα της ΠΔΕΔΕ σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου μπορείτε να βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα ως εξής:

https://rb.gy/jzczfm

Θερμά συγχαρητήρια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/ μαθήτριες για τις δράσεις τους. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και το σύνολο των στελεχών και των δομών της, όπως και το ΕΑΠ, θα εξακολουθούν να βρίσκονται δίπλα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/ μαθήτριες, με τις ευχές όλων πρωτίστως για υγεία σε αυτούς/ αυτές και τις οικογένειές τους.

Πηγή: patrastimes.gr