Η φετινή σχολική χρονιά που ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου, θα είναι τελείως διαφορετική για όλους: μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Η πανδημία του κορονοϊού καθιστά τη χρήση μασκών υποχρεωτική ακόμα και για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, ενώ η διδασκαλία εντός της τάξης θα γίνεται επίσης με μάσκα.

Ο ΕΟΔΥ, ενόψει της έναρξης των σχολείων, απέστειλε αναλυτικές οδηγίες για όλες τις βαθμίδες ξεχωριστά, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, με στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών και μέσω αυτών και των μαθητών και των οικογενειών τους, σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, τη λοίμωξη COVID-19, τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη COVID-19 και γενικά την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων.

Αναλυτικά τα μέτρα για τα Νηπιαγωγεία σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ περιλαμβάνουν:

προσπάθεια για λειτουργία του Νηπιαγωγείου σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, όσο είναι εφικτό
συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών)
συστηματική χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) από τους νηπιαγωγούς και το λοιπό προσωπικό των Νηπιαγωγείων· συνιστάται η ευρεία χρήση υφασμάτινης μάσκας από το προσωπικό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιείται και απλή χειρουργική μάσκα
εξοικείωση των παιδιών άνω των 4 ετών με την ορθή εφαρμογή υφασμάτινης
μάσκας και χρήση της από τα παιδιά με έμφαση στην εκπαιδευτική
διαδικασία
καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες
αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων μαθητών και επίσκεψης στο σχολείο άλλων ατόμων όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο
αποχή από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα
συμβατά με COVID-19, προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών που ανήκουνσε ευάλωτες ομάδες.
Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι πυρετός καιβήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

Δυσκολία στην αναπνοή
Μυαλγίες
Ρίγος
Πονοκέφαλος
Δυσκαταποσία
Ρινική καταρροή/συμφόρηση
Ναυτία / έμετος
Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και ΠρόληψηςΝοσημάτων (ECDC) το ποσοστό των νοσηλευόμενων παιδιών είναι υψηλότερο στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών (10%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά ηλικίας 5- 11 ετών και 12-18 ετών, έχει βρεθεί 3% και 4% αντίστοιχα. Τα νεογνά και τα βρέφη αποτελούν την πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα μεταξύ των παιδιών για την εμφάνιση σοβαρής λοίμωξης.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr

Πηγή: patrastimes.gr