Βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και λιγότερες επιλογές στο μηχανογραφικό τους δελτίο θα έχουν οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες 2021.

Αυτό ανακοίνωσε χθες στη Σύνοδο των Πρυτάνεων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δηλώνοντας στο τέλος της συνόδου ότι εισέπραξε την ομοφωνία των πρυτάνεων.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για τις πανελλήνιες 2021 δίνει λόγο για τις βάσεις στα ΑΕΙ ενώ ορίζει δύο γύρους μηχανογραφικών δελτίων για τους υποψήφιους.

Συγκεκριμένα προβλέπει:

  • Οι βάσεις θα προκύπτουν από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων καθενός εκ των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων. Στη συνέχεια, στα τμήματα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να προσαυξήσουν αυτή τη βάση. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του υπουργείου, το εύρος του συντελεστή ορίστηκε από 0,65 έως 1,10, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει το θέμα. Ένα παράδειγμα με βάση τις πανελλήνιες 2020. Ο μέσος όρος των υποψηφίων των Σπουδών οικονομίας και Πληροφορικής στα Μαθηματικά ήταν 6,52. Εάν υποθέσουμε ότι ο ίδιος μέσος όρος ήταν για τα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου, με συντελεστή 0,65 ο μέσος όρος του 4ου πεδίου θα έπεφτε στο 4,22. Αν ο συντελεστής ήταν 0,8 ο υποψήφιος θα χρειαζόταν μέσο όρο 5,21 ενώ αν ο συντελεστής οριζόταν στο 1,10 ο υποψήφιος θα χρειαζόταν μέσο όρο 7,17.
  • Θα υπάρχουν δύο γύροι συμπλήρωσης μηχανογραφικών δελτίων. Στο πρώτο γύρο οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν περιορισμένο αριθμό σχολών, ώστε να είναι πιο συνειδητή η επιλογή τους, σε αντίθεση με σήμερα που μπορούν να δηλώσουν έως και 260 σχολές. Στον δεύτερο γύρο όσοι δεν εισήχθησαν στον πρώτο θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των σχολών με κενές θέσεις. Έτσι μεταξύ δύο υποψηφίων μπορεί να εισαχθεί εκείνος με τις λιγότερες μονάδες εάν στόχευση στον πρώτο γύρο σχολές με χαμηλότερη βάση, έναντι του άλλου υποψηφίου που έχει περισσότερα μόρια αλλά «έχασε» υψηλόβαθμες σχολές της επιλογής του. Η πρόταση για τη βάση εισαγωγής μοιάζει με εκείνη που έκανε το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ το 2005, «να οριστεί ως βάση η κατ’ έτος προκύπτουσα μέση τιμή του δείκτη πρόσβασης/ανά κατεύθυνση και επιστημονικό πεδίο μείον 1.000-1.400 μόρια (αριθμός που αντιστοιχεί σε διάστημα 2 διασπορών)», όπως έλεγε η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: patrastimes.gr