Ημέρα της μεγάλης επιστροφής των κίτρινων γιλέκων ήταν το Σάββατο. «Πολιτική ανυπακοή» και «Επιστροφή στις βασικές διεκδικήσεις της αρχής» ήταν τα συνθήματα της χθεσινής ημέρας.

Ύστερα από ένα εξάμηνο απουσίας, διαδηλώσεις έγιναν σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις. Πολλές έγιναν με την προβλεπόμενη άδεια των νομαρχιών. ‘Άλλες χωρίς άδεια, αλλά με «απαράβατη προϋπόθεση», σύμφωνα τουλάχιστον με τον αρχηγό της Αστυνομίας των Παρισίων, Ντιντιέ Λαλεμάν, «την τήρηση των αποστάσεων και τη μάσκα».

Πολλοί το διασκέδασαν και πήραν μαζί τους μία κίτρινη μάσκα, ασορτί με το γιλέκο. Από τις τέσσερις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί στο Παρίσι οι δύο, με πορεία στα Ηλύσια Πεδία, είχαν απαγορευθεί. Εγκρίθηκε μια πορεία προς την Μονμάρτρη και μια άλλη με συγκέντρωση στην πλατεία Βαγκράμ, όχι μακριά από την Αψίδα του Θριάμβου.

Εκεί οι διεκδικήσεις των διαδηλωτών έχουν κυρίως πολιτικό χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων ζητούν μεγαλύτερη «συμμετοχή των πολιτών και διάλυση της Βουλής ως μη αντιπροσωπευτική». Σύμβολο και παράδειγμά τους είναι η Ελβετία, η σημαία της οποίας κυκλοφορούσε μάλιστα στην πλατεία.

Η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων είναι σημαντική. Στο Παρίσι οι προληπτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν από Παρασκευή βράδυ σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και άξονες κυκλοφορίας με 68 συλλήψεις μέχρι τις 11 τοπική ώρα.

πηγή: Deutsche Welle

Πηγή: patrastimes.gr