Σε κινητοποίηση προχωρά την Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο Πάτρας μαζί με τους σπουδαστές ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, με κύριο αίτημα να σταματήσει η υποβάθμιση των πτυχίων τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου:

“Η διοίκηση του ΕΚΠ, μαζί με συνδικαλιστές από συνδικάτα, πραγματοποίησε σήμερα σύσκεψη με εκπροσώπους των σπουδαστών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ.  Είμαστε δίπλα τους, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους!

Η αγανάκτηση και οργή που νιώθουν οι σπουδαστές είναι απολύτως λογική και αυτονόητη, αφού ο νέος νόμος της κυβέρνησης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση υποβαθμίζει το πτυχίο τους (από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 3), θα παίρνουν δηλαδή απλώς μια βεβαίωση, ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν και εξετάσεις πιστοποίησης.

Ταυτόχρονα, είναι εξοργιστικό ότι όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις που νομοθέτησε η κυβέρνηση για τους σπουδαστές των ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ θα εφαρμοστούν από φέτος αλλάζοντας στα μισά της χρονιάς το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς. Την ίδια στιγμή δεν παίρνει κανένα μέτρο για το άνοιγμα των σχολών και τη στήριξη των σπουδαστών.

Μάλιστα, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που παρουσίασε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση, αυτό το νέο μνημόνιο αντιλαϊκών παρεμβάσεων, ένα μεγάλο μέρος του στο κομμάτι που αφορά την Παιδεία είναι αφιερωμένο στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, με στόχο – όπως λέει – την επιτάχυνση της εφαρμογής του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στο τέλος του 2020.

Ένα νομοσχέδιο που αποτελεί αντιγραφή των προτάσεων του ΣΕΒ για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση, με στόχο της εντονότερη εμπλοκή των επιχειρήσεων στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των σχολών.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εισάγονται αμέσως μετά το Γυμνάσιο διετείς Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (ΕΣΚ), κατηγορία στην οποία εντάσσονται και οι επαγγελματικές σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ. Αυτές θα δίνουν μετά από εξετάσεις πιστοποιητικό επιπέδου 3, δηλαδή προσόντα και πιστοποίηση με ακόμα χαμηλότερα επαγγελματικά μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα από το επίπεδο 4 του ΕΠΑΛ (επίπεδο στο οποίο ανήκαν μέχρι τώρα και οι σχολές του ΟΑΕΔ, που υποβαθμίζονται).

Με άλλα λόγια, μαθητές από τα 15 τους χρόνια θα σπρώχνονται εκτός σχολείου και θα οδηγούνται άρον άρον στην κατάρτιση και την ανήλικη εργασία, ως τζάμπα εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις, αφού στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται τίποτα για την αμοιβή της πρακτικής και της ασφάλισης αυτών των μαθητών και όλα παραπέμπονται σε αόριστες Υπουργικές Αποφάσεις.

Δεν αποδεχόμαστε αυτό το μέλλον για τους νέους και τα παιδιά μας, για τη νέα γενιά εργατών!

Χαιρετίζουμε τους αγώνες των σπουδαστών στις επαγγελματικές Σχολές ΟΑΕΔ που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την κατάργηση της απαράδεκτης υποβάθμισης των πτυχίων τους στα μισά της χρονιάς .

  • Καλούμε μαζί με τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 16 Απρίλη στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και ώρα 6:30μμ.
  • Προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 19 Απρίλη και ώρα 11:00 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Καλούμε όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να βρεθούν στο πλάι των σπουδαστών, να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Απαιτούμε: 

  • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Μέχρι τότε να μην ισχύει για τους σπουδαστές που ήδη φοιτούν στις ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ.
  • Να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους τους σπουδαστές των ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ και να πληρωθούν άμεσα την περίοδο που βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις μαθητείας με απόφαση της κυβέρνησης.
  • Να δοθούν άμεσα τα χρήματα στους σπουδαστές του προγράμματος σίτισης-στέγασης του ΟΑΕΔ.
  • Να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας σπουδαστών και εκπαιδευτών.”

Πηγή: patrastimes.gr