Αύξηση τιμών και πρόσβαση σε φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη στην Αμερική

Αύξηση τιμών και πρόσβαση σε φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη στην Αμερική

Αντιμέτωπος με την επιτροπή Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί για την επίλυση των «διαρθρωτικών ζητημάτων» που προκαλούν την αύξηση των τιμών του φαρμάκου για την απώλεια βάρους Wegovy και της θεραπείας του διαβήτη Ozempic, αντί να δεσμευτεί ρητά για μείωση των τιμών. Αυτά τα σκευάσματα έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι Αμερικανοί ασθενείς αναζητούν αποδοτικές λύσεις για την απώλεια βάρους.

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής του Βερμόντ, Bernie Sanders, καθώς και άλλα μέλη της επιτροπής, τόνισαν ότι η Novo Nordisk έχει εισπράξει σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις αυτών των φαρμάκων, με το μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Sanders κατηγόρησε την εταιρεία ότι χρεώνει τους Αμερικανούς ασθενείς σημαντικά υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπου οι μηνιαίες δόσεις για το Ozempic και το Wegovy κοστίζουν αισθητά λιγότερο.

Σημειώνεται ότι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, το Ozempic κοστίζει σχεδόν 969 δολάρια το μήνα και το Wegovy περίπου 1.350 δολάρια στις Η.Π.Α. Αντίθετα, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές μειώνονται κάτω από τα 100 δολάρια ανά μήνα, με το Ozempic να κοστίζει 59 δολάρια στη Γερμανία και το Wegovy 92 δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Sanders υποστήριξε ότι οι πληροφορίες που έλαβε από φαρμακευτικές εταιρείες γενόσημων φαρμάκων δείχνουν ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν μια εκδοχή του Ozempic για λιγότερο από 100 δολάρια το μήνα, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα γενόσημα για το προϊόν αυτό στις ΗΠΑ.

Η ακρόαση διεξήχθη περίπου πέντε μήνες μετά την έναρξη έρευνας από τον Sanders σχετικά με τις πρακτικές τιμολόγησης της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Sanders ζήτησε από τον Jørgensen να «σταματήσει να κλέβει τον αμερικανικό λαό», υπογραμμίζοντας την επιθυμία των ασθενών για προσιτές τιμές. Η Novo Nordisk δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να διασφαλιστεί η καλύτερη πρόσβαση των ασθενών με προσιτά κοστολόγια.

Πηγή: naftemporiki.gr