Άμεση Χρηματοδότηση για την Αποκατάσταση των Επιχειρήσεων στη Θεσσαλία

Άμεση Χρηματοδότηση για την Αποκατάσταση των Επιχειρήσεων στη Θεσσαλία

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, Πρόεδρος του ΣΘΕΒ, επανέφερε την ανάγκη για άμεση ενεργοποίηση ενός ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, τον Περιφερειάρχη και τους βουλευτές Θεσσαλίας. Η παρέμβαση αυτή προήλθε λόγω των σοβαρών ζημιών που υπέστησαν πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

Ο ΣΘΕΒ αναγνωρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα που έχει πληγεί, ωστόσο επισημαίνει ότι τα υφιστάμενα κυβερνητικά μέτρα και τυχόν αποζημιώσεις δεν είναι επαρκή για να βοηθήσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις να επανέλθουν στη βιώσιμη και ανταγωνιστική τους θέση.

Από την αρχή των γεγονότων, ο ΣΘΕΒ έχει καταθέσει προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ζητώντας τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου ενισχύσεων αξιοποιώντας τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης όπως ο Αναπτυξιακός Νόμος και το ΕΣΠΑ 2021-2027. Υπήρξε δέσμευση από την Πολιτεία για τη θέσπιση σχετικά με τον νέο αναπτυξιακό νόμο 4887/2022, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του.

Για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας των θεσσαλικών επιχειρήσεων, ο ΣΘΕΒ ζητά την άμεση προκήρυξη του προτεινόμενου πλαισίου ενισχύσεων και την ενεργοποίηση δράσεων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, όπως η Δράση Π3-73-2.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επιπλέον, προτείνεται η μεταφορά αδιάθετων κονδυλίων από δράσεις με περιορισμένο ενδιαφέρον σε δράσεις όπου υπάρχει αυξημένος αριθμός αιτήσεων, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και καταβολής ενισχύσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Ο κ. Ρουπακιάς καταλήγει, τονίζοντας ότι προκειμένου οποιαδήποτε χρηματοδοτική δράση να ανταποκριθεί στις επιταγές των επιχειρήσεων, η επιλεξιμότητα των δαπανών θα πρέπει να αποκτήσει αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία των πλημμυρών, ώστε να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις που επενδύουν σε νέες υποδομές.

Πηγή: naftemporiki.gr