Δυσχέρειες και Προκλήσεις για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου στην Παρούσα Οικονομική Κρίση

Δυσχέρειες και Προκλήσεις για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου στην Παρούσα Οικονομική Κρίση

Προς μια δεύτερη «χαμένη χρονιά» φαίνεται να κατευθύνεται η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, με τους βασικούς μετόχους Δημήτρη και Βασίλη Πολύχρονο να αναζητούν τρόπους για να αντιστρέψουν την αρνητική κατάσταση. Η τελευταία διετία στον ευρωπαϊκό κλάδο του κλωστοϋφαντουργικού τομέα έχει φέρει σοβαρές προκλήσεις, όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού, ο έντονος ανταγωνισμός και κυρίως η μειωμένη ζήτηση.

Δυστυχώς, τα οικονομικά στοιχεία του α’ εξαμήνου δείχνουν ότι η εταιρεία προχωρά προς ακόμη μία ζημιογόνα χρήση, με τις πωλήσεις να έχουν συρρικνωθεί κατά 35%, φτάνοντας τα 6,2 εκατ. ευρώ, και το αποτέλεσμα προ φόρων να είναι -881.133 ευρώ. Αυτή η αρνητική εικόνα είχε ήδη διαφανεί από πέρυσι, όταν το ταμείο παρουσίασε ζημία 1,1 εκατ. ευρώ για το 2023, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν για τη νέα μονάδα παραγωγής και τη διατήρηση της ποιότητας.

Σε θετική νότα, η κεφαλαιακή θέση του Ομίλου παραμένει επαρκής, με τα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 10,1 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας κατά 0,85 φορές τις υποχρεώσεις του. Ωστόσο, ο καθαρός δανεισμός έχει αυξηθεί στα 7,3 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας επιδείνωση της ρευστότητας, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν κατά 1 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα εξάμηνο.

Για να βοηθήσουν την κατάσταση, οι δύο αδελφοί, οι οποίοι κατέχουν από κοινού το 60% της εταιρείας (επιπλέον 13,3% ανήκει στην Κατερίνα Πολύχρονου), προχώρησαν πρόσφατα στην αγορά τριών ιδιόκτητων ακινήτων της εταιρείας, με συνολική αξία 1,65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη καταβληθεί 800 χιλ. ευρώ. Αυτή η κίνηση προσφέρει πολύτιμη ανάσα στην εισηγμένη, καθώς συνεχίζει τη «μάχη» για τη βελτίωση των εξωτερικών συνθηκών, κάτι που θυμίζει τις δύσκολες εποχές της πολυετούς οικονομικής κρίσης όταν η εταιρεία αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά το εργοστάσιο παραγωγής.

Πηγή: naftemporiki.gr