Εκλογές για τα Επιμελητήρια την περίοδο Πολιτικής Πόλωσης και Αναταραχής

Εκλογές για τα Επιμελητήρια την περίοδο Πολιτικής Πόλωσης και Αναταραχής

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τις εκλογές σε 59 επιμελητήρια της χώρας, που αναμένονται να διεξαχθούν σε ένα έντονα κομματικό περιβάλλον και υπό κλίμα πόλωσης σε πολλές περιοχές. Αυτό έρχεται μετά από συνεχείς αναβολές των αρχαιρεσιών τα τελευταία χρόνια. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η εκλογή του Σπύρου Θεοδωρόπουλου ως νέου προεδρεύοντος του ΣΕΒ, ο οποίος αντετάχθη στην Ιουλία Τσέτη στη διαδικασία διαδοχής του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον σύνδεσμο.

Σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), οι εκλογές του 2024 θα λάβουν χώρα μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου, με ημερομηνία που θα καθοριστεί από τα διοικητικά συμβούλια των επιμελητηρίων. Οι εκλογές λαμβάνουν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια, όμως η τελευταία αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε το 2017, καθώς οι αρχαιρεσίες το 2021, 2022 και 2023 αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι επιμελητηριακές εκλογές αναμένεται να λειτουργήσουν ως βαρόμετρο για το πολιτικό σκηνικό, με τη συμμετοχή πολιτικών κομμάτων να επηρεάζει την εκλογική διαδικασία. Οι υποψήφιοι προσέρχονται με στόχο να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μελών τους, ωστόσο, οι πολιτικοί συσχετισμοί αναμενόμενα θα επηρεάσουν τη διαδικασία. Δεδομένου του κατακερματισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της αποδυνάμωσης του κυβερνώντος κόμματος, το κλίμα αναμένεται να είναι τεταμένο.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται το ΕΒΕΑ στην Αθήνα, όπου οι εκλογές θα γίνουν από 30 Νοεμβρίου μέχρι 2 Δεκεμβρίου. Ο νυν πρόεδρος, Γιάννης Μπρατάκος, και ο αντίπαλός του, Νίκος Σοφιανός, είναι οι κύριοι υποψήφιοι. Ο Γιάννης Μπρατάκος έχει αναδειχθεί σε μια κομματική μορφή των εκλογών, ενώ ο Σοφιανός προβάλλει ένα υπερκομματικό προφίλ, εστιάζοντας στα συμφέροντα των επιχειρηματιών και προσπαθώντας να προσελκύσει ευρύτερο κοινό.

Οι διαδικασίες προετοιμασίας για τις εκλογές περιλαμβάνουν την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων και την τακτοποίηση οικονομικών υποχρεώσεων, καθώς οι εκλογείς πρέπει να είναι ταμειακώς ενήμεροι. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης, οι συμμετέχουσες εταιρείες πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα έτος από την εγγραφή τους στα επιμελητήρια και να είναι ταμειακά ενήμερες. Περιθώριο για την κατάθεση των συνδυασμών είναι μέχρι 30 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Πάτρα και ο Έβρος, οι υποψήφιοι διαμορφώνουν ήδη τους συνδυασμούς τους. Στην Πάτρα, τρεις υποψήφιοι διεκδικούν την ηγεσία με τον προηγούμενο πρόεδρο Πλάτωνα Μαρλαφέκα να έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να επανεκλεγεί. Στον Έβρο, ο Χριστόδουλος Τοψίδης προσπαθεί να επανεκλεγεί ως πρόεδρος ενώ οι υποψηφιότητες συνεχώς αυξάνονται.

Πηγή: naftemporiki.gr