Ελληνικές Τράπεζες Στο Επίκεντρο του Επενδυτικού Συναγερμού Στη Διεθνή Συνδιάσκεψη

Ελληνικές Τράπεζες Στο Επίκεντρο του Επενδυτικού Συναγερμού Στη Διεθνή Συνδιάσκεψη

Ιδιαιτέρως θετικό είναι το κλίμα για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, όπως διαπιστώνεται στο τριήμερο συνέδριο της Bank of America, το οποίο διεξάγεται στο Λονδίνο, επιβεβαιώνοντας την πλήρη ανάκαμψη του κλάδου. Στη διοργάνωση με τίτλο «29th Annual Financials CEO Conference» συμμετέχουν οι Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ η Εθνική Τράπεζα δεν συμμετέχει λόγω της διαδικασίας αποεπένδυσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κάθε τράπεζα έχει προγραμματίσει πάνω από 30 συναντήσεις με σημαντικούς παίκτες της διεθνούς κεφαλαιαγοράς, όπως Fidelity, Pimco και Goldman Sachs. Οι υψηλόβαθμοι τραπεζικοί αξιωματούχοι μεταφέρουν το ενθαρρυντικό κλίμα για τον τομέα, το οποίο ακολουθεί την ισχυρή ανάκαμψη που έχει σημειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Οι αναλυτές επικεντρώνονται σε διάφορους τομείς, με σημαντικότερα τους εξής:

Η πιστωτική επέκταση είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς η ικανότητα των τραπεζών να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων εξαιτίας της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ εξαρτάται από αυτόν τον τομέα. Υπολογίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των μη συστημικών ιδρυμάτων, κατέγραψαν καθαρή πιστωτική επέκταση 4,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, με στόχο 1,5 δισ. ευρώ για το 2024 έκαστη.

Η βιωσιμότητα της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών τίθεται υπό αμφισβήτηση, κυρίως λόγω της νομισματικής χαλάρωσης που διαρκεί στην Ευρωζώνη. Αν και οι τράπεζες συνεχίζουν να διατηρούν υψηλά επιτοκιακά περιθώρια, το ερώτημα παραμένει σχετικά με το πόσο διάστημα θα μπορέσουν να κρατήσουν αυτή τη δυναμική.

Η αναμενόμενη επαναφορά μερισμάτων, η οποία έχει να γίνει για 16 χρόνια, είναι επίσης σημείο εστίασης. Οι αναλυτές αναρωτιούνται πώς θα συνδυαστεί η διανομή μερισμάτων με προγράμματα επιβράβευσης, όπως επαναγορές μετοχών. Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προγραμματίσει να διανείμουν μερίσματα 40-50% επί των κερδών του 2024, υπό την προϋπόθεση της εποπτικής έγκρισης, με στόχο 50% για το 2025.

Τέλος, η ποιότητα ενεργητικού είναι ένα άλλο ζήτημα στο μικροσκόπιο των διεθνών αναλυτών, ιδιαίτερα όσον αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο. Η JP Morgan προτείνει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να επιταχύνουν την απόσβεση του DTC, προάγοντας τη χρήση κεφαλαίου κάθε χρόνο, εφόσον υπάρχει έγκριση από την ΕΚΤ για υψηλότερες πληρωμές, με ένα διπλασιασμό της ετήσιας απόσβεσης να φέρνει σημαντικά οφέλη.

Πηγή: naftemporiki.gr