Εναλλακτικές Καλλιέργειες Στέβιας για τους Καπνοκαλλιεργητές στην Ελλάδα

Εναλλακτικές Καλλιέργειες Στέβιας για τους Καπνοκαλλιεργητές στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική συνέντευξη τύπου στο εταιρικό περίπτερο της Παπαστράτος, με αφορμή την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος «Νέα Γη: Από τον καπνό στη στέβια». Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, ο Χρήστος Σταμάτης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, καθώς και ο Ηλίας Κάλφας, Project Leader του Innovation & Impact Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Το πρόγραμμα «Νέα Γη» ξεκίνησε το 2021, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στη ΔΕΘ της ίδιας χρονιάς και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Stevia Hellas. Στόχος ήταν να εξεταστεί εάν η καλλιέργεια στέβιας μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους καπνοκαλλιεργητές που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν νέες καλλιέργειες.

Η ανταπόκριση ήταν θετική, με 70 παραγωγούς να συμμετέχουν και να καλλιεργούν 200 στρέμματα. Η Παπαστράτος χρηματοδότησε το πρόγραμμα καλύπτοντας τις ανάγκες σε σπόρους, συστήματα άρδευσης και τεχνική υποστήριξη, ενώ η Stevia Hellas απορρόφησε εξ ολοκλήρου την παραγωγή.

Ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως αποδεικτικό της δέσμευσης της εταιρίας στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τους εταίρους και την παρακαταθήκη που αφήνει για το μέλλον της αναγεννητικής γεωργίας στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σταμάτης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας, η οποία δημιούργησε νέες προοπτικές για την καλλιέργεια στέβιας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι παραγωγοί στη Θράκη έχουν ωφεληθεί σημαντικά από το πρόγραμμα.

Τέλος, ο Ηλίας Κάλφας σημείωσε την σημασία της μετάβασης από τον καπνό στη στέβια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού προς το περιβάλλον και τη χρήση υψηλής τεχνολογίας στην γεωργία, καθώς και το θετικό αντίκτυπο για τους τοπικούς παραγωγούς.

Πηγή: newsbomb.gr