Επενδυτικό σχέδιο και ψηφιοποίηση στο δίκτυο φυσικού αερίου από την Italgas στην Ελλάδα

Επενδυτικό σχέδιο και ψηφιοποίηση στο δίκτυο φυσικού αερίου από την Italgas στην Ελλάδα

Το επενδυτικό σχέδιο της Enaon EDA, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του με προοπτική να επεκταθεί περαιτέρω ενόψει του νέου επιχειρηματικού πλάνου της Italgas, το οποίο θα ανακοινωθεί σήμερα το μεσημέρι για την περίοδο 2024-2030. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας, Paolo Gallo, τόνισε την ικανοποίησή του για την πρόοδο του ελληνικού χαρτοφυλακίου, υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα που δίνεται στην ψηφιοποίηση του δικτύου. Ο Όμιλος σκοπεύει να εφαρμόσει ανάλογες πρωτοβουλίες και στην Ελλάδα, ακολουθώντας τα πρότυπα των λειτουργιών που έχει σε Φλωρεντία και Τορίνο.

Η Italgas έχει αναπτύξει ένα δικό της λογισμικό, DANA (Digital Advanced Network Automation), το οποίο δοκιμάζει σε ολόκληρο το ιταλικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και σε δίκτυο διανομής βιομεθανίου, με θετικά αποτελέσματα. Ο κ. Gallo δήλωσε ότι η ζήτηση για νέες συνδέσεις στα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη, όπου η διείσδυση φτάνει το 65% στα νοικοκυριά, επιβεβαιώνει ότι το φυσικό αέριο παραμένει οικονομική επιλογή, διατηρώντας τα πλεονεκτήματά του έναντι άλλων καυσίμων.

Επιπλέον, ο κ. Gallo σχολίασε την εικόνα της αγοράς στην Ελλάδα, η οποία παραμένει θετική, ενώ ευρωπαϊκά δεδομένα δείχνουν ότι οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας έχουν υποχωρήσει λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Η εταιρεία προγραμματίζει την ανάπτυξη υποδομών για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών καθώς και την εισαγωγή εναλλακτικών καυσίμων τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης, η Italgas έχει επενδύσει στην ανακαίνιση του ιστορικού αρχείου και μουσείου της στο Τορίνο, που έχει μετασχηματιστεί σε «Heritage Lab». Το Εργαστήριο έχει στόχο την ψηφιοποίηση των ιστορικών αρχείων της εταιρείας, ενσωματώνοντας σύγχρονες τεχνικές. Αντίστοιχες προθέσεις υπάρχουν και για την Ελλάδα, αν και δεν έχουν προσδιοριστεί λεπτομέρειες ή χρονοδιάγραμμα.

Στην κατεύθυνση των στρατηγικών επενδύσεων, η Italgas ανακοίνωσε τη συμφωνία για την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της 2i Rete Gas, ενός σημαντικού βήματος για την ενίσχυση της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά διανομής φυσικού αερίου. Η 2i Rete Gas είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής στην Ιταλία, εξυπηρετώντας 4.9 εκατομμύρια πελάτες. Οι επενδύσεις της εταιρείας για το 2023 ανήλθαν στα 372.2 εκατομμύρια ευρώ και η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Πηγή: naftemporiki.gr