Επιδοτούμενη σύνδεση στο διαδίκτυο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ταχύτητες 250 Mbps

Επιδοτούμενη σύνδεση στο διαδίκτυο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ταχύτητες 250 Mbps

Σε λίγες ημέρες αναμένεται η εφαρμογή της δράσης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω κουπονιού, με σκοπό τη σύνδεση στο internet με ταχύτητες τουλάχιστον 250 Mbps.

Η πρόσκληση αυτή φέρει την ονομασία Gigabit Voucher Scheme και χρηματοδοτείται με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ. Κάθε δικαιούχος θα λάβει επιδότηση 200 ευρώ για τα τέλη σύνδεσης και το μηνιαίο πάγιο για μία διετία. Αναμένεται ότι περίπου 400 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από αυτή τη δράση.

Στόχος είναι η αύξηση της διείσδυσης των δικτύων οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH), ώστε η Ελλάδα να μπορέσει γρηγορότερα να προχωρήσει από τη χρήση χαλκού στις οπτικές ίνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η κάλυψη με δίκτυα FTTH έχει φτάσει το 40% των συνδέσεων, ενώ ητ χρήση αυτού του δικτύου βρίσκεται μόλις στο 10%.

Το πρόγραμμα Gigabit Voucher θα συνδυαστεί, εν μέρει, με το Smart Readiness, το οποίο αφορά την επιδότηση εγκατάστασης υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα. Έτσι, κάποιοι από τους δικαιούχους επιδότησης υψηλών ταχυτήτων θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν και το Smart Readiness.

Η χρηματοδότηση της δράσης Gigabit Voucher θα προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το Ταμείο Ανάκαμψης, με 57,124 εκατ. ευρώ και 22,875 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πρόσφατα την ένταξη της δράσης στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι λεπτομέρειες για την ένταξη των δικαιούχων θα ανακοινωθούν σύντομα. Αφού αυθεντικοποιηθούν μέσω των προσωπικών κωδικών taxisnet, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στην ειδική πλατφόρμα και να εκδώσουν το κουπόνι τους, επιλέγοντας στη συνέχεια τον εξουσιοδοτημένο πάροχο ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του δικτύου στην περιοχή τους.

Πηγή: naftemporiki.gr