Επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ερευνών για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης

Επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ερευνών για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) ανακοίνωσε την Πέμπτη την έναρξη της δεύτερης φάσης ερευνών για υδρογονάνθρακες από την κοινοπραξία ExxonMobil/Helleniq Energy στην περιοχή «νοτιοδυτικά της Κρήτης». Η κοινοπραξία υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση της επόμενης φάσης, που αναμένεται να είναι καθοριστική για την απόφαση περί γεωτρήσεων.

Η πρώτη φάση της έρευνας ολοκληρώθηκε με επιτυχία, κατά τη διάρκεια της οποίας προκτήθηκαν και επεξεργάστηκαν 3,250 χιλιόμετρα δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και πραγματοποιήθηκε γεωχημική έρευνα. Ο διεθνής πάροχος θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων, PGS, ολοκλήρωσε τον Μάρτιο του 2023 την αρχική φάση, τηρώντας αυστηρά περιβαλλοντικά μέτρα και υπερκαλύπτοντας την ελάχιστη προβλεπόμενη δαπάνη στα 5,000,000 ευρώ και τις απαιτήσεις του προγράμματος εργασιών.

Η δεύτερη φάση ερευνών θα διαρκέσει τρία χρόνια και θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της πρόσκτησης και επεξεργασίας τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Ήδη έχουν διεξαχθεί προκαταρκτικές τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή, με συνεργασία της κοινοπραξίας ExxonMobil και PGS, και τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών βρίσκονται σε φάση ερμηνείας και αξιολόγησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, δήλωσε ότι η απόφαση της κοινοπραξίας να προχωρήσει στη δεύτερη φάση ερευνών στην Κρήτη ενισχύει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της συνεργασίας με τους επενδυτές, οι οποίοι προχωρούν ταχύτερα από το αναμενόμενο, παρακολουθώντας ταυτόχρονα αυστηρά τα περιβαλλοντικά πρωτόκολλα.

Πηγή: naftemporiki.gr