Εξυγίανση του Τραπεζικού Συστήματος μέσω Τιτλοποιήσεων και Πωλήσεων Κόκκινων Δανείων

Εξυγίανση του Τραπεζικού Συστήματος μέσω Τιτλοποιήσεων και Πωλήσεων Κόκκινων Δανείων

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς, οι τράπεζες προχωρούν σε τιτλοποιήσεις και σε άμεσες πωλήσεις κόκκινων δανείων σε funds, με στόχο να επιταχύνουν τη διαδικασία εξυγίανσης του κλάδου. Μέχρι στιγμής, φέτος έχει ολοκληρωθεί μόνο μία συναλλαγή, η οποία είναι η τιτλοποίηση «Frontier II» της Εθνικής Τράπεζας, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αναμένονται άλλες 11 συναλλαγές, λαμβάνοντας ώθηση από το επεκτεινόμενο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ», το οποίο ενισχύεται με επιπλέον 1 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2025.

Στο χαρτοφυλάκιο των εκκρεμών συναλλαγών περιλαμβάνονται τέσσερις κοινοπρακτικές τιτλοποιήσεις με το όνομα «Solar», καθώς και η «Frontier III» της Εθνικής Τράπεζας. Παράλληλα, υπάρχει και μία σειρά από έξι απευθείας πωλήσεις NPEs, όπως η «Gaia» της Alpha Bank ύψους 500 εκατ. ευρώ και η «Leon» της Eurobank ύψους 640 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Octane, ένα από τα κύρια ζητήματα για την εγχώρια αγορά είναι η επανένταξη των «πρασίνων» δανείων στην οικονομία και η υποστήριξη των εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών που είναι αποκλεισμένοι από την τραπεζική χρηματοδότηση. Αξιοσημείωτο είναι πως για τις χαμηλές επιδόσεις των διαχειριστών στα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια ευθύνεται η αναστολή των πλειστηριασμών κατά την πανδημία και οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων που παραλύουν το σύστημα αναγκαστικών εκτελέσεων.

Από το 2017, επιταχύνθηκε η δημιουργία μιας εναλλακτικής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία σήμερα έχει οδηγήσει σε περισσότερες από 70 συναλλαγές κόκκινων δανείων, συνολικής αξίας 80 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας έτσι στην εξυγίανση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στο 7,5% τον Μάρτο του 2023, από 40% τον Ιούλιο του 2019, με τα NPEs να έχουν μειωθεί από 92 δισ. ευρώ το 2019 σε 69 δισ. ευρώ το 2023.

Οι πρώτες πωλήσεις περιλάμβαναν το χαρτοφυλάκιο «Eclipse» της Eurobank, το «Venus» της Alpha Bank, καθώς και άλλες σημαντικές συναλλαγές, ενώ οι πρώτες τιτλοποιήσεις που υλοποιήθηκαν με τους όρους του «Ηρακλή» περιλάμβαναν το «Cairo» της Eurobank. Το 2021 συνεχίστηκαν οι συναλλαγές ρυθμισμένων δανείων, με πωλήσεις που αφορούσαν αποκλειστικά σε άμεσες πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Πηγή: naftemporiki.gr