Η οικονομία σε κρίση και οι προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Η οικονομία σε κρίση και οι προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με τα δηλωθέντα εισοδήματα συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων δείχνουν ότι η κατάσταση είναι προβληματική. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφέρθηκε στις λεγόμενες «επιχειρήσεις ζόμπι», οι οποίες φαίνονται τυπικά ανοιχτές αλλά στην πραγματικότητα δεν λειτουργούν, όντας υπό χρεωστικές υποχρεώσεις που δεν έχουν τακτοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, οι τρεις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία σήμερα είναι η ακρίβεια, το ενεργειακό κόστος και το κόστος στέγασης. Αυτές οι παράμετροι επηρεάζουν το εισόδημα των πολιτών και, κατ’ επέκταση, τους τζίρους των επιχειρήσεων. Ως αποτέλεσμα, σε έρευνες του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, φάνηκε ότι το 60% των επιχειρήσεων σημείωσε πτώση τζίρου κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις έχουν εξαιρεθεί από τα μέτρα προστασίας που σχετίζονται με την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, η αύξηση στην τιμή του ρεύματος για τις επιχειρήσεις ανήλθε στο 31%.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τόνισε ότι τα μέτρα που παρουσιάστηκαν μπορεί να είναι θετικά, αλλά έχουν έναν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα για να αποδώσουν. Αναφέρθηκε επίσης ότι τα μέτρα που αφορούν την καινοτομία και την έρευνα, καθώς και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, κυρίως απευθύνονται σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Εν κατακλείδι, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τάχθηκε υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι αυτή αποτελεί μία από τις πιο σκληρές μορφές αθέμιτου ανταγωνισμού. Υπογράμμισε την ανάγκη για φορολογικά κίνητρα, ώστε να ενθαρρύνεται η συλλογή αποδείξεων από τους πολίτες.

Πηγή: naftemporiki.gr