Εδώ και χρόνια, η Intrum, η μεγαλύτερη εισπρακτική εταιρεία χρεών στην Ευρώπη, αποκόμιζε κέρδη από τα χρέη άλλων. Με την πάροδο του χρόνου, η ίδια επεκτεινόταν, αυξάνοντας τα δικά της χρέη, έως ότου τελικά υπέκυψε υπό το βάρος τους. Τώρα βρίσκεται σε διαδικασία υπαγωγής στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ.
Η Intrum είναι γνωστή στους δανειολήπτες για τον ρόλο του “κακού”. Αν και δεν χορηγεί δάνεια, αγοράζει και διαχειρίζεται χρέη που έχουν καθυστερήσει. Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την είσπραξη πληρωμών από κακοπληρωτές ή οφειλέτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Σε πρόσφατο άρθρο του Economist, επισημαίνεται ότι πίσω από κάθε “καρχαρία” στον τομέα των χρηματοοικονομικών, όπως η Intrum, υπάρχει και κάποιος πιο σκληρός που διασφαλίζει την είσπραξη χρεών.
Η λειτουργία της Intrum περιγράφεται με αυτόν τον τρόπο: «Εάν έχετε λάβει κάποια ειδοποίηση από την Intrum, είναι πιθανό να έχετε απλήρωτες οφειλές. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για ποικιλία λόγων, και είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να τακτοποιήσετε τις οικονομικές σας υποχρεώσεις». Η εταιρεία επικοινωνεί με χιλιάδες πελάτες μέσω διαφόρων καναλιών και αποβλέπει στη δημιουργία ενός ανοιχτού διαλόγου, ώστε να βοηθήσει στην αποπληρωμή των χρεών και στην υποστήριξη της εταιρικής ανάπτυξης.
Η Intrum κατέγραψε εντυπωσιακή ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, ειδικά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όταν το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε. Παρ’ όλα αυτά, το επιχειρησιακό της μοντέλο αποδείχθηκε μη βιώσιμο, καθώς η αναλογία των κόκκινων δανείων στις τράπεζες έχει μειωθεί σε κάτω από 2% έως το 2023. Η πανδημία και η αύξηση των επιτοκίων δεν οδήγησαν σε νέο κύμα αθετήσεων, περιορίζοντας έτσι τις ευκαιρίες για την Intrum.
Τα προβλήματα της εταιρείας οξύνθηκαν όχι μόνο λόγω της γενικής πίεσης του κλάδου αλλά και εξαιτίας στρατηγικών αποφάσεων όπως η συγχώνευση με την Lindorff το 2018, η οποία αύξησε τα χρέη της σημαντικά. Σήμερα, η Intrum αντιμετωπίζει χρέη ύψους 58,4 δισ. σουηδικών κορονών (περίπου 5,1 δισ. ευρώ) και η στήριξη των πιστωτών της για αναδιάρθρωση χρεών είναι μόνο 73%. Αυτό προσδιορίζει τη διαδικασία υπαγωγής της στο Άρθρο 11, ενώ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 90% που θα της επέτρεπε μια πιο απλή διαδικασία αναδιάρθρωσης.
Η εταιρεία στόχευε να ολοκληρώσει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Πηγή: naftemporiki.gr