Ισχυρή Άνοδος για τη Μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρή Άνοδος για τη Μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρή άνοδο παρατηρεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την τιμή της να διαμορφώνεται πλέον στα 7,65 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση τουλάχιστον 2% λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι. Το ενδοσυνεδριακό υψηλό αγγίζει τα 7,7 ευρώ, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει ζωηρό, καθώς έχουν διακινηθεί πάνω από 1,2 εκατ. τεμάχια, με συνολική αξία 9,7 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, πέντε προσυμφωνημένα πακέτα ύψους 5,7 εκατ. ευρώ ανεβάζουν τον ημερήσιο τζίρο σε 15,4 εκατ. ευρώ.

Η αυξητική τάση έρχεται ως συνέχεια του +4,4% της προηγούμενης συνεδρίασης, η οποία ξεκίνησε μια αντεπίθεση μετά από μια περίοδο πιέσεων για την τράπεζα, όπου η τιμή είχε φτάσει τα 7,1 ευρώ. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση διαδραματίζουν οι εξελίξεις γύρω από την προγραμματισμένη διάθεση του 10% έως 12% του εναπομείναντος μεριδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Η διαδικασία τοποθετείται για αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την τιμή του placement να έχει ήδη «κλειδώσει» γύρω από τα 7,5 ευρώ, κάτι που φαίνεται να ικανοποιεί την αγορά. Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του ΤΧΣ, το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό από 6,3% έως 8,3% επί του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, το οποίο θα μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο.

Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας στην αγορά φτάνει τα 7 δισ. ευρώ, κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση στο ταμπλό. Η αύξηση αυτή είναι αξιοσημείωτη, με την τράπεζα να έχει ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 20% μέσα στο 2024, αν και απέχει 11% από τα φετινά υψηλά των 7,9 δισ. ευρώ. Ο δείκτης P/E διαμορφώνεται στο 5,5x και ο δείκτης P/BV στο 0,8x, με τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών να τοποθετείται στα 9,78 ευρώ, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 28% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής.)

Πηγή: naftemporiki.gr