Νέο data center campus στην Παιανία με επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ από τη Data4 μέχρι το 2027

Νέο data center campus στην Παιανία με επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ από τη Data4 μέχρι το 2027

Μέχρι το τέλος του 2026 ή στις αρχές του 2027, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο campus κέντρων δεδομένων στην περιοχή της Παιανίας, στην Αττική, από τη γαλλική εταιρία Data4, με συνολική επένδυση 300 εκατ. ευρώ. Όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Data4, Olivier Micheli, η εταιρία έχει ήδη εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες και εργάζεται πάνω στο σχέδιο εδώ και 18 μήνες.

Το νέο campus θα αναπτυχθεί σε οικόπεδο 75 στρεμμάτων σε μια βιομηχανική ζώνη, εξασφαλίζοντας έτσι κοντά του σημαντικούς ενεργειακούς πόρους. Στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής, η Data4 έχει στόχο την κατασκευή δύο κέντρων δεδομένων, τα οποία θα έχουν ισχύ έως 90 MW. Η εταιρία στοχεύει να κατασκευάσει κέντρα δεδομένων που θα προσφέρουν φιλοξενία σε κάθε είδους εταιρίες.

Η Data4 επενδύει στην Ελλάδα ως μέρος ενός συνολικού επενδυτικού προγράμματος ύψους 7 δις ευρώ για την επέκταση της στην Ευρώπη μέχρι το 2030, με σκοπό την αναγνώρισή της ως κορυφαίου παρόχου κέντρων δεδομένων στην ήπειρο. Η εταιρία διαχειρίζεται ήδη 35 κέντρα δεδομένων σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ η είσοδός της στην ελληνική αγορά προέρχεται από την αναγνώριση της χώρας ως στρατηγικού κόμβου συνδεσιμότητας, λόγω της θέσης της ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Η Data4 προγραμματίζει να προμηθεύσει τα νέα της κέντρα δεδομένων με κορυφαία τεχνολογία και να τοποθετήσει νέες υποδομές ώστε να είναι έτοιμη για την αύξηση που αναμένεται στην αγορά ψηφιοποίησης μέχρι το 2030. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 2,5 φορές μέχρι το πέρας της δεκαετίας, με την τεχνητή νοημοσύνη να καταλαμβάνει σχεδόν το ήμισυ της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.

Σημαντικός στόχος της Data4 είναι να αποκτήσει την πιστοποίηση BREEAM με βαθμολογία «Εξαιρετική» για τα κέντρα δεδομένων της στην Ελλάδα. Αυτή η πιστοποίηση περιλαμβάνει κρίσιμους τομείς όπως η ενεργειακή αποδοτικότητα, η διαχείριση νερού και η χρήση βιώσιμων υλικών.

Με την τήρηση αυτών των αυστηρών προτύπων, η Data4 θα γίνει από τις πρώτες στην Ευρώπη και η πρώτη στην Ελλάδα με πιστοποιημένα κέντρα δεδομένων σύμφωνα με το πρότυπο BREEAM, αναδεικνύοντας τη δέσμευσή της για βιωσιμότητα στον κλάδο.

Πηγή: naftemporiki.gr